Așteptările au fost depășite. Câte obligațiuni de stat au procurat moldovenii, după lansarea platformei eVMS.md

Evenimentul de lansare a platformei evms.md a avut loc pe 31 iulie 2024.

Cetățenii moldoveni au demonstrat un interes sporit pentru achiziționarea online a valorilor mobiliare de stat (VMS). În zece zile, au fost efectuate tranzacții în valoare de peste 78 de milioane de lei, depășind cu mult estimările făcute de Ministerul Finanțelor (MF).

Lansată la 31 iulie curent, evms.md - prima platformă online de tranzacționare a VMS-urilor fără intermediari, a reușit să atragă în primele trei zile peste o mie de utilizatori. Vânzarea VMS-urilor s-a făcut pe parcursul a zece zile, 16 – 25 septembrie, iar valoarea unei obligațiuni a fost de 100 de lei.

În contextul interesului sporit, s-a decis acceptarea suplimentară a tuturor cererilor. Ministerul Finanțelor estima că vor fi procurate 500 de mii de titluri, în valoare de 50 de milioane de lei, însă, așteptările statului au fost depășite, moldovenii procurând VMS-uri de peste 78 de milioane de lei și efectuând 815 tranzacții.

„Participarea activă a investitorilor și interesul sporit față de această inițiativă financiară a statului demonstrează un angajament colectiv față de dezvoltarea economică a țării”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

În cadrul primei emiteri, moldovenii au investit în obligațiuni de stat pentru un termen de doi ani, fiind scutiți de impozitul pe profit. Rata dobânzii este de 6% anual, iar la fiecare șase luni, investitorii vor primi un cupon cu dobânda calculată direct în cont.

Platforma evms.md a fost prezentată la o distanță de doi ani de la adoptarea de către guvernul moldovean a conceptului platformei, pe 8 februarie 2022.

Acum un an, reprezentanții Ministerului Finanțelor spuneau că lansarea sistemului este preconizată pentru finele anului 2023.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te