Astăzi, în Moldova și în lume

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, organizează o conferință de presă. Subiectul nu este cunoscut, dar în ultimele sale apariții, Moțpan a readus în discuție controversa mai veche legată de urmărirea și interceptarea unor activiști civici și jurnaliști incomozi, în timpul guvernării democrate.

Are loc ședința Comisiei pentru protecție socială, ocrotire a sănătății, educație, cultură, mass-media și relații interetnice a Consiliului municipal Chișinău.

Iar Curtea de Conturi examinează un raport despre modul cum este ținut „în evidență, înregistrat și gestionat” patrimoniului public și cum sunt „impozitate bunurile publice”.

Din agenda internațională:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Estonia iar Parlamentul European îi decernează regizorului de film ucrainean Oleg Sentsov premiul Saharov pentru libertatea de gândire.

Miercuri, Parlametul European, la Strasbourg, va vota noua Comisiei Europeană condusă de Ursula von der Leyen iar coordonatoarea politicii externe europene Federica Mogherini va vorbi despre evoluția situației din țările Parteneriatului Estic.

Se va pune capăt migrației lunare a Parlamentului European de la Bruxelles la Strasbourg? Comisia pentru mediu a Parlamentului European discută propunerea grupului Conservatorilor și Reformatorilor să se facă un studiu despre efectele asupra mediului a „transhumanței” parlamentarilor europeni: de 12 ori pe an, întreg parlamentul se mută de la Bruxelles la Strasbourg în Franța, pentru sesiunile plenare. Costă 100 de milioane de euro, iar emisiile de carbon provocate de aceste mari mutări „îndepărtează parlamentul de țelul său declarat, de a reduce la minim emisiile nocive”. De a deveni „CO2 neutral”.

Discuția este mult mai veche, ar implica schimbarea tratatelor europene de bază și ar priva Franța de o mare instituție europeană. Greu de realizat cu președintele Emmanuel Macron. Dar este de mare actualitate pentru noua Comisiei Europeană care a pus „protejarea mediului” între prioritățile sale.

Protest la Paris, împotriva violenței la care sunt supuse femeile, 23 noiembrie 2019


La Bruxelles, luni seară, toate clădirile au fost luminate portocaliu, pentru a marca Ziua internațională de luptă cu violența împotriva femeilor. Națiunile Unite au lansat campania „Lumea în portocaliu”, prin care încearcă să atragă atenția asupra uneia din cele mai „frecvente și răspândite forme de încălcare a drepturilor omului în lume: violența împotriva tinerelor fete și a femeilor”.


Între 25 noiembrie și 10 decembrie, sunt cele 16 zile dedicate de Națiunile Unite combaterii „violenței bazată sau motivată de gen”. Nimeni nu-și închipuie că 16 zile sunt suficiente pentru a eradica una din cele mai vechi si înrădăcinate forme de violență și discriminare. Dar poate vor ajuta ca lumea să înțeleagă că violența împotriva femeilor, ca și violența în familie sau palma dată copiilor, nu fac parte din „normalitate”.