Aproape nu trece o zi fără să apară noi confirmări din surse dintre cele mai competente că omenirea intră în criză de timp în ce privește criza climatică și că fără măsuri radicale și urgente stoparea încălzirii globale nu are șanse de succes. Joi, Fondul Monetar Internațional a atras atenția că există căi de reducere substanțială a emisiilor de gaze de seră – considerate principalul vinovat al încălzirii – numai că aceste soluții presupun o voință politică încă inexistentă în unele țări.
Țările lumii trebuie să accelereze de îndată efortul de reducere a emisiilor de gaze de seră, iar metodele cele mai simple sunt impunerea de noi taxe pe carbon și cooperarea globală, a avertizat, joi, Fondul Monetar Internațional. FMI recunoaște însă că asemenea măsuri, altfel practice și eficiente, ar duce la scumpirea tarifelor la încălzire și a benzinei – or multe guverne și partide nu sunt dispuse să introducă asemenea măsuri nepopulare.
În raportul său semi-anual, emis ca de obicei înaintea sesiunilor de toamnă ale FMI și Băncii Mondiale, FMI constată că „încălzirea globală cauzează daune majore economiei globale și naturii, conținând riscul unor evoluții catastrofale și ireversibile”.
FMI notează că în baza Acordului de la Paris, țările lumii și-au luat ca țintă limitarea încălzirii globale la 2 grade (față de nivelul pre-industrial), dar măsurile avute în vedere în prezent corespund mai degrabă unei încălziri cu 3 grade. Altfel spus, lumea nu face nici măcar ce a promis deja, deși nici acele promisiuni nu merg destul de departe.
Ca măsură radicală, FMI menționează în primul rând scumpirea taxelor pe emisiile de carbon – de la 2 dolari la tonă, în prezent, la 75 de dolari. Cel mai mult s-ar scumpi cărbunii – prețul lor s-ar tripla până în 2030.
Prețul curentului electric ar urma să crească și el considerabil, în funcție de gradul de dependență de centrale pe cărbuni: scumpirea ar fi de pildă de 30% în Canada, dar de 70 până la 90% în Australia.
Benzina s-ar scumpi în general cu 5-15% - ceea ce ar ține totuși prețul în limitele fluctuațiilor din ultimele decenii.
FMI adaugă însă că beneficiile ar face să pălească aceste sacrificii: până în 2030 ar putea fi evitate astfel 725.000 de morți omenești premature – cele mai multe în China. Iar banii colectați din taxele sporite pe poluanți vor putea fi dirijați spre sprijinirea tranziției la metode de încălzire curate în gospodăriile cele mai sărace și în recalificarea muncitorilor afectați cel mai mult de tranziție.
Relatând despre avertismentul FMI, AFP notează că partea cea mai grea a acestui plan în aparență simplu este găsirea voinței politice pentru impunerea unor măsuri nepopulare. AFP amintește că anul trecut Franța a renunțat să mai mărească taxa pe carbon la peste 50 de dolari pe tonă după protestele violente ale „vestelor galbene”.
Experții FMI spun că e nevoie de o aplicarea „justă” a scumpirilor, și că unele țări au demonstrat că se poate și să treci la energie verde, și să menții creșterea economică: Suedia, care are o taxă pe carbon de 127 de dolari pe tonă, a reușit să-și reducă emisiile de gaze de seră cu 25% față de nivelul din 1995, iar economia ei a crescut în acest interval cu 75%.