Atacurile Rusiei în estul Ucrainei continuă. Soarta orașului Bahmut, neclară

Militari ucraineni pe un obuzier autopropulsat în apropierea orașului Bahmut pe 7 aprilie, 2023

Forțele rusești continuă să lanseze zeci de atacuri militare în regiunile de est ale Ucrainei. În ultima zi, armata ucraineană a respins în jur de 60 de astfel de atacuri, anunță Statul Major General al Ucrainei.

Într-o declarație emisă de instituție, pe 8 aprilie, se spune că armata rusă a continuat să vizeze estul industrial al țării, concentrându-se asupra orașelor și localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din regiunea Donețk.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat două rachete și 35 de lovituri aeriene, a efectuat peste 40 de atacuri din sistemele de lansare a rachetelor”, au precizat cei de la Statul Major.

Armata ucraineană a mai spus că forțele rusești din regiunile Zaporojie și Herson se pregătesc pentru ceea ce Kievul a descris ca fiind evacuarea civililor în Crimeea.

În orașul Feodosia, din estul Crimeii, au fost raportate explozii pe 8 aprilie. Liderul instalat de Rusia în peninsulă a declarat că a fost vorba de o rachetă ucraineană și că aceasta a fost doborâtă de forțele rusești.

Președintele rus Vladimir Putin, în privința căruia este emis un mandat de arest din partea Curții Penale Internaționale, a ordonat armatei sale să obțină controlul total asupra regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone anexate ilegal de Rusia. În Ucraina se vorbește despre o contraofensivă pentru a recupera mai multe teritorii.

Bahmut: Cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de la Al Doilea Război Mondial încoace

Noile atacuri au loc în contextul în care apar mai multe informații, potrivit cărora forțele rusești au avansat în orașul Bahmut. La 7 aprilie, oficialii militari britanici au declarat în ultimul lor raport zilnic că forțele rusești s-au deplasat probabil în centrul orașului și au capturat malurile vestice a râului Bahmutka.

Campania de preluare a controlului asupra orașului Bahmut, care durează deja opt luni, a dus la cea mai lungă și potențial cea mai sângeroasă bătălie a invaziei, pe care Vladimir Putin a lansat-o pe 24 februarie 2022.

Între timp, Ministerul britanic al Apărării a declarat că încercarea Rusiei de a „degrada grav” infrastructura energetică a Ucrainei, a eșuat, probabil.

„Rusia a efectuat lovituri de rază lungă din octombrie 2022, dar atacurile la scară largă au devenit mai rare de la începutul lunii martie 2023”, a declarat ministerul în ultima sa actualizare zilnică de informații din 8 aprilie.

„Companiile ucrainene de exploatare a rețelelor continuă să se aprovizioneze cu transformatoare de înlocuire și alte componente critice”, a precizat Ministerul britanic al Apărării, adăugând că „situația în sectorul energetic a Ucrainei se va îmbunătăți probabil odată cu sosirea vremii mai calde”.

### Vezi și... ### Noi ajutoare militare americane pentru Ucraina în valoare de 2,6 miliarde de dolari

Pe 7 aprilie, la o moschee de la periferia Kievului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații ucraineni musulmani pentru a sărbători Iftarul, masa de seară care marchează sfârșitul Ramadanului (postului).

Zelenski și-a repetat îndemnul de a recâștiga controlul asupra Crimeei, patria istorică a tătarilor din Crimeea, o minoritate etnică musulmană.

El a remarcat că Rusia și-a început campania împotriva Ucrainei odată cu anexarea Crimeei în 2014 și a promis: „Acolo unde a început calea răului, acolo ne așteaptă victoria, sunt sigur. Victoria asupra acestui rău. Eliberarea Crimeii nu are o alternativă”.