AUR și-a prezentat candidații pentru europarlamentare, la Chișinău

Captură video de la evenimentul de prezentare la Chișinău a candidaților AUR pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

Partidul politic Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a prezentat la Chișinău candidații pentru alegerile europarlamentare, care pledează pentru reunirea Republicii Moldova cu România. La eveniment nu a participat președintele AUR, George Simion, care are interdicție de a intra în R. Moldova.

AUR, care și-a înființat un partid și în Republica Moldova, condus de istoricul Boris Volosatîi, actual deputat în parlamentul României, și-a prezentat la Chișinău 11 candidați pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

În discursurile lor, candidații au pledat pentru integrarea R. Moldova în UE prin reunirea cu România. „Noi suntem unioniști, pentru că ne dorim această reintegrare a celor două state românești. Nu vom putea fi în UE, dacă nu ne unim cele două state”, a declarat candidata Cristina Dumitrescu.

Președintele AUR în R. Moldova, Boris Volosatîi, în discursul său, s-a arătat iritat că presa de la Chișinău ar spune că AUR este un partid anti-NATO și anti-europeni. „Nu suntem anti-europeni, noi vrem să fim cât mai mulți în Parlamentul european. Candidații AUR sunt oameni care știu ce trebuie să facă în Parlamentul european”, a declarat Volosatîi.

La eveniment nu a fost prezent președintele AUR din România, George Simion, „din cauza stataliștilor”, au declarat gazdele evenimentului. Acesta a primit pentru a doua oară în februarie 2024 interdicția de a intra în Republica Moldova pentru următorii 5 ani. Premierul Dorin Recean a explicat decizia prin faptul că Simion ar contribui la destabilizarea situației din Republica Moldova.


AUR nu este primul partid român care a ajuns cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare și în Republica Moldova. Doi dintre principalii concurenți din România - Partidul Național Liberal și Alianța Dreapta Unită - au organizat anterior la Chișinău evenimente de campanie pentru a-și prezenta platformele, care includ și promisiuni de sprijin pentru Republica Moldova, țară candidată la admiterea în Uniunea Europeană.

Numărul cetățenilor moldoveni care dețin și acte de identitate românești este estimat la câteva sute de mii. Acum cinci ani, pentru europarlamentare, în Moldova au fost deschise 36 de secții de votare. Însă numărul votanților a fost sub așteptări și nu a depășit 38 de mii.

### Vezi și... ### Podcastul Reporterii | Un meniu nou al alegerilor românești 2024 – patru feluri în trei zile