Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Un meniu nou al alegerilor românești 2024 – patru feluri în trei zile


În România, unde au loc patru feluri de alegeri în 2024, s-a produs o evoluție majoră: localele și europarlamentarele au fost comasate și vor avea loc pe 9 iunie. Am actualizat și noi un episod recent din „Reporterii” consacrat alegerilor românești, care se vor ține pe ambele maluri ale Prutului.  

Un meniu nou al alegerilor românești 2024 – patru feluri în trei zile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:29 0:00

Care sunt schimbările? Guvernul de la București a spus pe 8 martie că alegerile locale, care urmau să aibă loc la toamnă, au fost aduse mai devreme și se vor ține în aceeași zi cu europarlamentarele, pentru a economisi efort și bani.

Alegerile românești se vor ține pe ambele maluri ale Prutului, având în vedere numărul mare de moldoveni cu cetățenie dublă. Tradițional, în R. Moldova se deschid zeci de secții de votare. Pe 9 iunie, cetățenii români din afara granițelor, inclusiv cei din R. Moldova, vor vota numai la europarlamentarele românești – pentru a vota la locale trebuie să locuiești în România.

Când o să aibă loc prezidențialele și parlamentarele românești?

În afară de comasarea localelor cu europarlamentarele, partidele coaliției guvernamentale din România au spus că vor să aducă mai devreme alegerile prezidențiale, anume pe 15 septembrie, dar să amâne parlamentarele, din septembrie până pe 8 decembrie. Aceste decizii nu au fost luate deocamdată și depind de calculele pe care și le face puterea.

Opoziția liberală pro-europeană a spus deja că decizia de comasare a celor două scrutine va duce la eliminarea unor observatori electorali ai săi din secțiile de vot și va avantaja partidele coaliției de guvernământ a PSD și PNL, Coaliția Națională pentru România.

Chiar dacă succesiunea alegerilor s-a schimbat, numărul și felurile alegerilor românești de anul acesta rămâne același: 2024 este un an super-mega-hiper-yotta-electoral în România.

Împreună cu Alina Manolache, corespondenta specială a Europei Libere România, încercăm să descâlcim ițele și să vă spunem în acest episod actualizat: de ce au loc toate felurile de alegeri posibile în România într-un singur an, care sunt mizele, candidații și temele de campanie.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG