Autoritățile de la Chișinău nu au formulat încă o poziție cu privire la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului din 17 ianuarie, care obligă statele-membre ale Consiliului Europei, inclusiv R. Moldova, să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT.
Întrebat într-o emisiune TV dacă și cum se va alinia R. Moldova la această decizie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a răspuns că nu cunoaște nimic despre obligația CEDO. „Nu cunosc. Trebuie să mă informez și să revin. (…) Mi-a scăpat. Nu am citit hotărârea CEDO, respectiv, nu sunt în măsură pe moment să vă dau un răspuns”, a spus Litvinenco.
Radio Europa Liberă l-a telefonat pentru o reacție pe președintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, deputatul socialist Grigore Novac. Acesta a refuzat să răspundă la întrebări, insistând că este ocupat.
Colega sa, vicepreședinta comisiei, deputata partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Natalia Davidovici, a spus că încă nu discutat cu colegii acest subiect, fiindcă a revenit recent de la Strasbourg, de la sesiunea APCE. La întrebarea ce ar putea întreprinde legiuitorii pentru ca parteneriatele LGBT să se bucure de protecția statului, Davidovici a răspuns că, deocamdată, nu poate oferi informații clare și a promis să revină cu detalii la acest subiect în decurs de o săptămână.
Pe 30 ianuarie, Mitropolia Moldovei a calificat drept „strigătoare la cer” decizia CEDO și a cerut autorităților de la Chișinău să nu recunoască legale cuplurile formate din persoane de aceleași sex. Centrul Genderdoc-M, organizație care apără și promovează drepturile comunității LGBT+ în R. Moldova, a anunțat, a doua zi, că va depune o plângere penală împotriva Mitropoliei, pentru discurs de ură, instigare la discriminare și apel la nesupunere.
### Vezi și... ### GENDERDOC-M va cere recunoașterea cuplurilor de același sex în R. Moldova, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului