Bacalaureatul, cu plusuri și, mai ales, cu minusuri

Ministerul Educației a spus că examenele de bacalaureat au fost anul acest un succes: au decurs fără incidente majore legate de copiat și s-au încheiat cu o rată de promovare mare, comparabilă cu cea din anii în care studiile s-au desfășurat în mod obișnuit și nu au fost perturbate de restricțiile antiepidemice. Dacă ne uităm mai atent la datele prezentate de minister, descoperi însă o situație mai nuanțată:

Your browser doesn’t support HTML5

Bacalaureatul, cu plusuri și, mai ales, minusuri

După al doilea an școlar pe timp de pandemie, autoritățile de profil anunță că este în creștere numărul elevilor din clasele terminale care au obținut medii mai mari sau egale cu opt, nouă și zece. Rezultatele sunt comparate cu cele din 2019, înainte de răspândirea virusului Covid-19, când a fost înregistrată și o rată de promovare cu câteva puncte procentuale mai mică decât cea din acest an, care este de 87,52 la sută. În timp ce decidenții responsabili de educație raportează creșterea indicatorilor pentru această sesiune, la nivelul liceelor, mediile au scăzut, spun mai mulți manageri școlari.

Natalia Răileanu, directoarea Liceului Teoretic „Ion Pelivan” din satul Răzeni susține că sunt mai multe note de cinci și șase, apreciere pe care unii elevi și dascăli o consideră satisfăcătoare numai pentru că spre deosebire de ceilalți ani, au studiat, în mare parte, de la distanță:

### Vezi și... ### Școala în pandemie: un an pierdut?

„Știți, sunt unele rezultate la care noi nu ne-am așteptat. Adică copilul știa că e pregătit, și noi știam că e bine pregătit și când ne-am trezit, chiar avem un rezultat și cu notă negativă și nu înțelegem de ce. Dar în rest, parcă sunt mulțumiți, încă ținând cont de faptul cum au învățat. Clasa presupune spre activitatea aceasta didactică, dar acasă, în fața calculatorului, ești într-o ambianță detașată și copiii la vârsta respectivă încă nu au dezvoltat simțul acesta al responsabilității, că trebuie, ești obligat. Unii îl au, dar nu toți.”

Anul trecut, din cauza pandemiei, ministerul a decis să dea diplome absolvenților în baza notelor din ultimii trei ani de studii și să renunțe la organizarea sesiunii de bacalaureat.

Mulți dintre elevii claselor a XII-a au crezut că situația se va repeta și în acest an și, prin urmare, n-au mai depus efort pentru a-și întări cunoștințele, spune Vasile Baș, directorul Liceului Teoretic „Constantin Stere” de la Soroca. El susține că absolvenții au conștientizat că vor da totuși examenele abia pe la sfârșitul lunii aprilie:

„În anul acesta pandemic, undeva a influențat asupra copiilor faptul că ei au crezut că nu va fi bacalaureatul. Acesta-i unicul motiv pe care eu îl văd la liceul nostru, pentru rezultate un pic mai scăzute în comparație cu anii precedenți.”

Indiferent dacă va fi sau nu bacalaureatul, cunoștințe trebuie să avem

Europa Liberă: Va fi de învățătură această experiență pentru cei care vin acum în clasa a XII-a, că oricum, situația este incertă și nu se știe în ce condiții se va studia în anul viitor, de exemplu?

„La sigur că va fi de învățătură, și pentru părinți, dar și pentru noi- cadre didactice, fiindcă trebuie să convingem copiii că oricum, indiferent dacă va fi sau nu bacalaureatul, cunoștințe trebuie să avem. Și aici trebuie de insistat, ca copiii să muncească.”

### Vezi și... ### Învățământul în condiții speciale din cauza pandemiei de Covid-19

Elevi care au restanțe la unul sau două obiecte sunt și la liceul „Mihai Eminescu” din Anenii-Noi. Directoarea instituției, Victoria Borisov spune și ea că pe elevi i-a debusolat discuția despre o posibilă anulare a bacalaureatului, inclusiv învățarea online, care a presupus mai mult lucru individual:

„Cei buni, care au învățat, au rezultate pe potriva așteptărilor, și cei care s-au bazat pe faptul că poate nu va fi examen ca și anul trecut, au rezultate pe măsură. Avem copiii care trebuie să dea repetat și dacă nu era pandemia, noi până anul acesta nu am avut elevi cu note insuficiente la examen.”

După sesiunea de bază a examenelor au rămas restanțieri peste 4400 de candidați care sunt așteptați în sesiunea suplimentară organizată în a doua jumătate a lunii iulie. Managerii școlari cred că indiferent de cum se va desfășura următorul an de studiu, mai ales la etapa de liceu, tinerii trebuie să înțeleagă că nu totul se învață de pe băncile școlii, efortul individual fiind obligatoriu.