Banca Mondială: mediul de afaceri încă nu este suficient de „prietenos” cu investitorii

Un nou studiu despre costul reglementării afacerilor în R. Moldova.

Republica Moldova încă nu este suficient de prietenoasă cu lumea afacerilor, arată un nou raport al Băncii Mondiale. Organele de drept abuzează des de împuterniciri, justiţia este aplicată selectiv, iar legile funcţionează foarte bine doar pe hârtie - sunt câteva dintre problemele semnalate de oamenii de afaceri care au ales să-şi investească banii în Republica Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Banca Mondială despre costul afacerilor în R. Moldova

Un antreprenor tentat să deschidă o afacere în Republica Moldova ar trebui să cântărească de şapte ori înainte să-şi investească banii. De ce? Pentru că s-ar putea să nu aibă suficienţi angajaţi ca să-şi dezvolte businessul. Dacă ar ajunge în instanţă s-ar putea să fie dezamăgit de modul în care i se va face dreptate şi concurenţa neloială ar putea să-i dea peste cap socotelile de acasă.

Aceste îngrijorări au fost formulate de oamenii de afaceri cu care au stat de vorbă experții Băncii Mondiale în cadrul realizării studiului despre costul reglementării afacerii. Specialistul superior în cadrul grupului Băncii Mondiale, responsabil de domeniul dezvoltării sectorului privat, Tarik Sahovic, spune că îngrijorătoare este mai ales lipsa de încredere în justiţia moldoveană:

Tarik Sahovic

„Este alarmant faptul că aproape 40 la sută dintre respondenţi susţin că legea se aplică selectiv, ceea ce, iarăşi, vorbeşte despre o problemă de punere în practică a legii. De ce acest lucru este îngrijorător? Pentru că afectează antreprenorii mici şi mijlocii. Companiile mari au echipe de avocaţi care pot „să lupte”, ceea ce nu îşi permit micile companii. Dacă vorbim de alte probleme, antreprenorii au menţionat că anumite proceduri de import-export ar trebui îmbunătăţite dacă autorităţile urmăresc creşterea exporturilor. În final, oamenii de afaceri vorbesc despre încredere: aplicarea corectă a legii trebuie să sporească. În concluzie: pot spune că trendul este pozitiv şi businessul vede anumite îmbunătăţiri, însă multe urmează să mai fie făcute.”

Asociațiile care apără interesele antreprenorilor recunosc că situaţia din domeniu este oarecum mai bună comparativ cu zece ani în urmă, însă insuficientă pentru ca autorităţile să se poată lăuda că in Republica Moldova ar fi un mediu de afaceri prietenos. O problemă care devine tot mai îngrijorătoare este lipsa forţei de muncă, spune directoarea executivă a Asociaţiei business-ului europeană, Mariana Rufa. De altfel, raportul Băncii Mondiale arată că unul din patru businessmeni se confruntă cu deficit de personal:

Mariana Rufa

„Vorbim despre o reformă a învăţământului superior pentru că este imposibil să atragem investitori de talie internaţională fără ca să avem un învăţământ terţiar ajustat la rigorile internaţionale care prevede şi un anumit mecanism transparent de finanţare a instituţiilor de învăţământ superior în Republica Moldova. De asemenea, prevede un sistem de acreditare a lectorilor armonizat la rigorile, nu doar a Uniunii Europene, dar vorbim despre rigorile recunoscute mondial. Însă toate acestea trebuie să înceapă la nivel de şcoală, de învăţământ primar.”

De-a lungul anilor, toate guvernările au promis antreprenorilor că vor crea condiţii prielnice pentru dezvoltarea businessului, doar că toate aceste promisiuni arătau bine pe hârtie fără să mai fie și puse în aplicare, au menţionat reprezentanţii mediului de afaceri la lansarea studiului Băncii Mondiale. Ce mai aşteaptă ei? Reguli clare de joc, care ar exclude concurenţa neloială şi prevederile ce permit oamenilor legii să intimideze agenţii economici.

În apărarea guvernării, secretara de stat din cadrul Ministerului Economiei, Iulia Costin, sugerează că în ultimii ani legislaţia a devenit mult mai îngăduitoare faţă de antreprenori şi că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate:

„Poate este corectă menţiunea că s-au lansat multe reforme dar până acum businessul nu le percepe pe deplin. Noi suntem într-o faţă de implementare. (…) În realitate avem simplificare de proceduri, avem deja pornite foarte multe platforme on-line, avem unificat sistemul de raportare pentru agenţii economici unde cinci rapoarte s-au înglobat în unul şi deja la fiecare dată de 25 a lunii, antreprenorii vor prezenta doar un raport care ţine de Inspectoratul Fiscal, CNAS şi CNAM. Toate acestea sunt cred că reforme care pot fi simţite.”

În Republica Moldova, întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă 90 la sută din numărul total al companiilor de pe piață, statistică ce se apropie de rata medie din Uniunea Europeană. Cifrele de afaceri înregistrate de aceste întreprinderi sunt, însă, mult mai modeste, ele constituie puţin peste 35 la sută din cotele medii europene. Despre ce vorbesc aceste statistici? Despre faptul că motorul economiei moldovene – întreprinderile mici şi mijlocii – lucrează la turaţii minime - asta spun experţii în speranța să fie şi auziți.