Linkuri accesibilitate

„Atâta timp cât legislaţia nu se modifică, oricare poate pleca la agenţii economici şi să-i intimideze”


Reprezentanţi ai mediului de afaceri din R. Moldova tratează cu scepticism proiectul de lege care ar urma să relaxeze controalele din partea instituţiilor de drept.

Mediul de afaceri moldovean este în așteptarea unui proiect de lege ce ar relaxa controalele din partea organelor de drept care, spun antreprenorii, deseori abuzează de împuternicirile pe care le au. Iniţiativa, promisă de Ministerul Justiţiei, a primit deja sprijinul Partidului Democrat, aflat la guvernare. Până la apariţia documentului, oamenii de afaceri moldoveni tratează cu rezervă promisiunea.


De-a lungul anilor, guvernările, indiferent de culoarea lor politică, au promis mediului de afaceri condiţii prielnice pentru dezvoltarea businessului. Toate iniţiativele arătau însă foarte bine pe hârtie, dar mai puţin în practică, iată de ce angajamentul asumat zilele trecute de Partidul Democrat este privit cu scepticism, spune preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan.

Din pricina împrejurărilor nefavorabile pentru dezvoltarea afacerilor, în ultimii ani, numărul întreprinderilor care se închid l-a depăşit pe cel al unităţilor economice noi create, constată Eugen Roşcovan:

„Statistica ne vorbeşte despre faptul că există o stare de depresie în mediul de afacere din Republica Moldova. O bună parte din oamenii care sunt mai versaţi în domeniul businessului preferă să rămână în umbră, ceea ce nu este firesc pentru un stat normal. Omul trebuie să se simtă bine atunci când el lucrează legal şi trebuie să se simtă neconfortabil cei care lucrează în economia tenebră. La noi în Republica Moldova lucrurile se întâmplă invers. Ar trebui schimbate multe, astfel încât omul de afacere să se simtă sigur şi să găsească protecţie în instituţiile statale şi să nu aştepte controale, amenzi etc.”

Cel mai recent clasament privind mediul de afaceri în lume, Doing Business, întocmit de experţii Băncii Mondiale, plasează Republica Moldova pe locul 52 din 189 de state incluse în top. Poziţia este una onorabilă, spun experţii, şi se datorează evoluţiilor pe care ţara le-a înregistrat la capitolele accesul la electricitate, plata taxelor şi executarea contractelor comerciale. În schimb, la capitolele mai importante, cum ar fi iniţierea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţii sau a creditelor pentru dezvoltarea businessului, Moldova a regresat.

Dacă clasamentul ar analiza şi felul în care organele de drept desfășoară controale şi sancţionează oamenii de afaceri, Republica Moldova ar fi la coada topului, sugerează Alexandra Can, care administrează o întreprindere de marochinărie din capitală:

„Prezumția nevinovăţiei trebuie să fie pe primul loc. Să ne uităm la vecinii noştri români - la ei când se reţine o persoană i se spune numele, domeniul şi ce i se incriminează. Deci, nu lasă oamenii cu gura căscată: oare cine-i, hai să ne gândim de ce a fost reţinut, oare nu cumva e din cadrul instituţiilor pe care noi le reprezentăm? Aici există un moment suspicios. Or, în mediul nostru de afacere se spune foarte clar: „Uite, pe acesta l-au arestat, nu i-au spus numele, deci, îi dau voie să se răscumpere”.”

Alexandra Can mai spune că doar relaxarea controalelor este insuficientă pentru ca mediul de afaceri să funcţioneze în condiţii prielnice. Antreprenorii mai aşteaptă legi stabile şi reguli clare de joc, care ar exclude prevederile care permit intimidarea agenţilor economici, fără responsabilizarea inspectorilor:

„Deci, atâta timp cât legislaţia nu se modifică, oricare îşi poate lua geanta în mână şi să plece pe la agenţii economici şi să-i intimideze. Deci, legislaţia trebuie să interzică acest lucru, pentru că până acum l-a permis. Trebuie să se verifice încă o dată cadrul normativ ce ţine de mediul de afaceri, să-l pună la punct, deci, legislaţia nu trebuie să se schimbe mai des decât schimbă omul mănuşile. Ar trebui să fie o regulă a antreprenoriatului care să fie de lungă durată, ca să reunească fiecare să se conducă de ea şi să o respecte.”

Reprezentanţii mediului de afaceri cu care am stat de vorbă spun că se vor convinge de buna intenţie a guvernanţilor doar când vor vedea proiectul legii care, speră ei, va ţine cont şi de sugestiile lor. Până atunci, promisiunea va fi tratată cu prudenţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG