Lukașenka amenință Europa cu un val de refugați și interdicția tranzitului pentru mărfurile europene

Președintele belarus Alexandr Lukașenka în cursul unei videoconferințe cu președintele rus Vladimir Putin, cel mai important aliat al regimului său, Minsk, 1 iulie 2021.

Președintele belarus Alexandr Lukașenka a amenințat Europa că „nu va mai opri masele de refugiați” care vor să intre în Europa și că nu va mai permite tranzitarea bunurilor europene cu destinația Rusia și China. Amenințările vin ca răspuns la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Minsk, după reprimarea violentă a protestelor și după deturnarea unui avion de pasageri pentru a aresta un disident.

Lukașenka a spus că Belarusul nu îi va mai opri pe refugiații care vin din țări precum Afganistan, Siria și Irak și care se îndreaptă spre Europa – „Nu vom opri pe nimeni!” – a exclamat Lukaşenka într-o reuniune a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene, marți.

### Vezi și... ### Fost candidat la președinția din Belarus, condamnat la 14 ani închisoare

În aceeaşi reuniune de guvern, Lukaşenka a declarat că Minsk-ul nu va mai permite tranzitarea mărfurilor prin Belarus spre China şi Rusia.

Belarusul a anunţat la sfârşitul lunii iunie suspendarea participării sale la Parteneriatul Estic al UE, lansat în 2009, destinat să apropie şase foste republici sovietice de Uniunea Europeană, precum şi retragerea ambasadorului său la Bruxelles, ca represalii pentru noile sancţiuni europene decise după deturnarea unui avion Ryanair la bordul căruia se afla un oponent al regimului, care a fost arestat pe aeroportul din Minsk.

### Vezi și... ### Delicata situație a Moldovei în confruntarea dintre UE și regimul Lukașenka

Belarusul, situat la porţile UE şi având graniţe comune cu Polonia, Letonia şi Lituania, a ameninţat de asemenea cu încetarea cooperării în ceea ce priveşte lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a criminalităţii organizate, relatează Agerpres.