Belarusul, o țară „uitată în colțul unei hărți, blocată între două lumi”, s-a trezit (Valentin Naumescu/spotmedia.ro)

Ziare de la București

Revista presei de la București.

După ce premierul român Ludovic Orban a anunțat, pe 7 august, că gazoductul Ungheni-Iași a fost finalizat, dar n-a avut parte „de o inaugurare pe măsura importanței sale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova”, omologul său de la Chișinău, Ion Chicu, l-a invitat pentru 27 august să participe la inaugurare, scrie G4media. Ludovic Orban încă nu a răspuns invitației. Premierul moldovean a mulțumit deja „Guvernului României, poporului român pentru rolul important pe care l-au avut în implementarea acestui proiect”, care va ajuta la diversificarea surselor de aprovizionare cu hidrocarburi a Republicii Moldova.

Valentin Naumescu scrie pe spotmedia.ro despre „trezirea” Belarusului, o țară „uitată în colțul unei hărți, blocată între două lumi”, care „nu este, politic și civilizațional vorbind, nici întru totul Europa, nici pe deplin Rusia. Este câte puțin din fiecare și totuși altceva”. Naumescu crede că acesta va fi ultimul mandat câștigat de Alexandr Lukanșenka la conducerea țării și că „Mica Revoluție a Doamnelor”, cum numește candidatura celor trei soții ale candidaților de opoziție arestați de Lukașenka înainte de scrutin, este un semnal important. Practic „dă semnalul că pregătirea victoriei de peste câțiva ani este în plină desfășurare”. „Există victorii amăgitoare, care anunță discret viitoarele prăbușiri, și există înfrângeri la fel de înșelătoare, sub care mijește deja raza de speranță a triumfului care va veni, mai devreme sau mai târziu. Așa este cazul și aici”, mai scrie Naumescu. „Alți lideri politici vor veni, mai puternici, mai curajoși, mai susținuți de poporul până mai ieri speriat până și de ideea schimbării, și vor duce mai departe acest steag”. Belarus are însă nevoie de atenția, adică de sprijinul Uniunii Europene și e regretabil, se arată în această analiză, că în România, soarta bielorușilor, care trăiesc la doar 1000 de kilometri distanță, nu interesează deloc publicul larg. În plus, e posibil ca nici Vladimir Putin să nu-i mai țină spatele lui Lukașenka, pentru că refuză unificarea cu Federația Rusă. Un alt președinte, mai pro-rus, i-ar prinde bine la Minsk.

La București, va câștiga alegerile locale „o entitate supranaturală”, crede Sebastian Lăzăroiu. Articolul apărut pe site-ul ziare.com trebuie citit în cheie ironică, dar chiar și aceasta e o grilă înșelătoare. „Aceasta entitate, scrie Lăzăroiu, poate fi postulată întrucât s-a manifestat cu aceeasi energie la alegerile prezidențiale din 2014 și la scrutinul europarlamentar din 2019. (…)Cum a reușit atât de necarismaticul Iohannis să câștige alegerile din 2014 în fața unui adversar spumos, dinamic, viu, cotat cu prima șansă în sondaje?”, respectiv Victor Ponta. De ce n-ar putea, de data asta, Nicușor Dan, necarismatic și el, să se califice cu brio ? Șarada se dezleagă treptat : „entitatea supranaturală” ar fi electoratul necunoscut, ne-vizat de politicieni care se chinuie de ani de zile să se adreseze acelorași alegători „cunoscuți”, forțând uși deschise. Pe ceilalți nu îi văd sau îi ignoră. Doar Liviu Dragnea ar fi încercat să neutralizeze „monstrul”, închizându-l într-o teorie care nu a ținut : „americanii controlează rețelele de socializare, ei deci încoronează sau descăpățânează regi”.