Bellingcat și numele impronunțabil al lui Navalnîi în conferința de presă anuală a lui Putin

Vladimir Putin, 17 decembrie 2020

Putin nu menționează niciodată numele opozantului Aleksei Navalnîi și chiar și astăzi a evitat să-l pronunțe, vorbind doar despre „acel pacient dintr-o clinică berlineză”.

Vladimir Putin a măturat astăzi toate argumentele și revelațiile din studiul-raport al grupului de experți independenți internaționali Bellingcat, care au demonstrat, cu nume, dovezi, date exacte și iconografie precisă că un grup de specialiști ai FSB-ului rusesc au fost la originea otrăvirii ratate a opozantului Aleksei Navalnîi.

Your browser doesn’t support HTML5

Bellingcat și numele impronunțabil al lui Navalnîi în conferința de presă anuală a lui Putin

Putin a spus acestea astăzi, vorbind vreme de 4 ore și jumătate, în mult așteptata sa ședință anuală de întrebări și răspunsuri cu presa rusă și străină. El a adăugat, referitor la otrăvirea lui Navalnîi și acuzațiile de implicare a FSB-ului în asta, că informațiile din raportul Bellingcat sunt doar „material reciclat al serviciilor de informații din SUA”.

Numele tabù al lui Navalnîi

A mai fost subliniat de multe ori faptul straniu că Putin nu menționează niciodată numele lui Navalnîi. Nu a făcut-o niciodată în acești ani de când Navalnîi a devenit principalul opozant politic și candidează demonstrativ la diferite funcții. Chiar și astăzi, Putin a evitat să-i pronunțe numele și a vorbit doar despre „acel pacient dintr-o clinică berlineză” („этот пациент в берлинской клинике”).

Luarea în zeflemea și împingerea deoparte a revelațiilor experților occidentali este de altfel strategia adoptată de întreg Kremlinul. Ministrul de externe Serghei Lavrov a spus de asemenea încă de ieri că raportul Bellingcat este o „lectură comică”.

Argumentul explicit al lui Putin astăzi ca răspuns în fața întrebărilor presei a fost că dacă Rusia ar fi dorit să-l omoare pe Navalnîi, atunci ar fi făcut-o de mult. «Dacă ei [agenții FSB] doreau să-l omoare, atunci o duceau la capăt», a spus el.

Your browser doesn’t support HTML5

„Eu știu cine a vrut să mă omoare!” Video-ul postat de Aleksei Navalnîi, vizionat de milioane de oameni

Putin a mai spus că Navalnîi („pacientul acela”) e plătit de SUA. Afirmația o făcuse săptămâna trecută și purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. Asta l-a făcut pe Navalnîi să anunțe, din Germania unde încă se află, că la întoarcerea în Rusia îl va da în judecată pe Peskov.

Despre afirmațiile de astăzi ale lui Putin în fața presei, Navalnîi a postat pe pagina sa de Facebook că afirmația că «dacă ei [agenții FSB] doreau să-l omoare, atunci o duceau la capăt» echivalează de fapt cu o confesiune din partea lui Putin.

Covid: Putin dă Rusia ca exemplu

Putin a spus că Rusia, ca orice altă țară, a avut și are de suferit de pe urma pandemiei, dar că s-a descurcat mult mai bine decât altele.

În realitate, Rusia, cu o populație de 145 milioane, este pe locul patru în lume ca proporție a cazurilor de infectare, care sunt la nivel național de ordinul a 2,7 milioane. Cât despre numărul de morți, cifrele oficiale, singurele disponibile, pun Rusia pe locul 10 în lume.

### Vezi și... ### Covid-19: crește numărul țărilor care încep vaccinarea în masă

Pe planul politicii interne, Putin a apărat schimbările din Constituție, care îl fac practic președinte pe viață și a dat asigurări că proiectul Nord Stream 2 se va realiza (este vorba de conducta construită împreună cu Germania și care ocolește Polonia și țările baltice, proiect foarte criticat de SUA, dar și de UE).

Putin a avut numai cuvinte de laudă pentru autoritarul și mult-temutul președinte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și a dat de înțeles că toate criticile împotriva acestuia ar face parte dintr-un efort internațional, condus de SUA, de a șubrezi unitatea internă a Rusiei.

În sfârșit, Putin a deplâns faptul că au crescut prețurile produselor de bază, inclusiv pâinea și pastele, și a spus că se miră, deoarece Rusia a avut anul acesta o „recoltă record”.