Bernie Sanders - democratul „socialist”

Bernie Sandres la un miting electoral în New Hamshire.

Anumiți democrați își avertizează colegii de partid în legătură cu riscul repetării fenomenului Trump, care l-ar duce în finală pe senatorul Bernie Sanders, auto-intitulat „democrat socialist”.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegerile preliminare din New Hamshire - Bernie Sanders



Firește că ne aflăm doar la începutul ciclului electoral și deși Bernie Sanders a fost victorios în New Hampshire, procentul celor care au votat, la scara națională, în preliminariile democraților este încă mic. Mai e timp pentru răsturnări. E lesne de remarcat că suma voturilor celor considerați moderați este superioară, în New Hampshire celei adjudecate de extrema stângă a partidului.

### Vezi și... ### O nouă confruntare internă a candidaților democrați în Statele Unite. Cine câștigă cu adevărat?


În plus, Sanders a câștigat cea mai recentă etapă cu un scor mai strâns decât se anticipa. Dar cât timp votul moderaților rămâne divizat, în mai multe segmente, Sanders poate continua să câștige. În condițiile în care în martie – așa numitul Super Tuesday – o treime din voturi va fi fost adjudecată, inclusiv în California care are mulți delegați, rivalul rămas în cursa al lui Sanders ar putea avea un deficit greu, ori chiar imposibil, de recuperat. Nici unul dintre moderați nu are interesul să se retragă. Biden a fost neperformant până acum, dar speră să fie reabilitat de statele cu populație mai diversă – Carolina de Sud și Nevada. Buttigiec a câștigat în Iowa și a obținut un rezultat peste asteptări în New Hampshire, aproape la egalitate cu Sanders. Amy Klobuchar, dupa multe luni în coada plutonului este acum în ascensiune. Aceștia sunt moderații ca să nu mai vorbim de Michael Bloomberg care a cheltuit până acum o sumă enormă, în spoturi electorale în statele care vor urma.

### Vezi și... ### Victorie fără glorie: președintele Trump, achitat în procesul intentat în Senat


E clar că atâta timp cât democrații par indeciși și ezitanți, nu există rațiuni serioase – în afară de lipsa banilor – pentru retragerea candidații din frunte. Dacă Sanders obține în Super Tuesday cu 5% peste locul doi, pe ansamblul statelor, el va avea un plus de 96 de delegați, devenind aproape imposibil de învins pentru contra-candidatul sau. Exemplele Obama și Clinton au demonstrat că cine preia conducerea – în preliminariile democraților – este greu să o piardă.

Trump nu ar fi devenit președinte în 2016 dacă adversarii săi s-ar fi unit, scenariul poate acum să se repete cu Sanders, la democrați.