Proiectul de buget zis „antiepidemic” provoacă tensiuni și acuzații reciproce între președintele Rumen Radev și opoziția, pe de o parte, și guvernanții, de cealaltă parte. Dispute prilejuite de fondurile europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Șeful statului și opoziția au acuzat guvernul de coaliție condus de Boiko Borisov că lansează un proiect de buget electoral prin care urmărește supraviețuirea până la alegerile în luna martie a coaliției GERB-Patrioții uniți și cumpărarea de voturi din păturile cele mai grav afectate de criză. Bugetul ca și cele peste 8 miliarde euro credite contractate în acest an va lăsa o moștenire grea pentru cei care vor veni la putere în urmă alegerilor din luna martie anul viitor.
### Vezi și... ### Summit UE la BruxellesGuvernul pleacă de la prognoza optimistă că scăderea produsului intern brut în acest an va fi de numai 3%. Comisia europeană și Banca națională însă prevăd 7,1 și respectiv 5,5%.
Partidul Bulgaria democrată consideră că Borisov a neglijat situația social-economică și a folosit cele 5,5 miliarde euro din rezervă fiscală pentru proiecte precum gazoductul de tranzit Turcia-Serbia, autostrada Sofia-Varna, alte proiecte de infrastructură și modernizarea armatei. Cele peste 1 miliard de euro investite până acum în gazoductul BalkanStream vor putea trece în contul pierderilor dacă proiectul va fi blocat de așteptatele sancțiuni americane.
### Vezi și... ### Protestele antiguvernamentale continuă în Bulgaria, pentru a treia săptămână consecutivAu fost majorate salariile în administrația de stat neafectată practic de criza dar neglijate importante sectoare ale economiei cu sute de mii de angajați. Proiectul guvernului este bazat pe prezumpția greșită că epidemia se va încheia până la finele anului 2020.
Președintele Rumen Radev a avertizat că prin noul buget guvernul Borisov își cumpără liniște. El a atras atenția asupra faptului că proiecte de miliarde în infrastructura rutieră sunt realizate fără licitații.
Partidul socialist a anunțat că finanțarea Bulgariei în cadrul programelor operaționale va fi cu 4,6 miliarde euro mai mică în următorii 7 ani fața de cea anunțata înainte de criza epidemică.