Your browser doesn’t support HTML5
Bulgaria și-a modificat din nou – pentru a treia oară în ultimii ani - poziția față de intrarea în mecanismul ERM2, sala de așteptare a zonei euro. Țara urma să fie admisă în acest mecanism în luna aprilie. Primul ministru Boiko Borisov a declarat între timp că decizia va fi amânată până când va fi realizat un consens intern.
„Nu vom forța intrarea în mecanismul ERM2 până când nu vom realiza un consens absolut în aceasta privință”, a avertizat Borisov. În urmă cu o săptămână tot el a declarat că intrarea în sala de așteptare a zonei euro va avea loc în aprilie adăugând că nici o țară care a acceptat moneda europeană nu și-a deteriorat situația economică.
Acum primul ministru a constatat că în populația există motive de îngrijorare – că vor crește prețurile, se vor micșora salariile și pensiile sau că aderarea se va produce la un curs al monedei naționale leva mai mic de cel stabilit prin introducerea Consiliului monetar și neschimbat în ultimii aproape 23 de ani. Alte țări est-europene precum Polonia, Ungaria sau Cehia nu se grăbesc să adere la zona euro în pofidă rezultatelor economice mai bune decât cele ale Bulgariei.
Boiko Borisov a cerut instituțiilor competente să organizeze o campanie de informare a cetățenilor.
Un sondaj realizat de agenția „Trend” arată că 75% din cei intervievați cred că prețurile vor crește în urmă trecerii la euro, 54% doresc organizarea unui referendum. Numai 19% acceptă trecerea necondiționată la euro în timp ce 50% sunt împotrivă iar 31% nu se pronunță.
Unii experți nu exlud posibilitatea ca decizia lui Borisov de a se amâna intrarea în ERM2 este o reacție la semnale din partea partenerilor occidentali că în pofidă rapoartelor optimiste, ca și în cazul zonei Shengen, Bulgaria nu este prgătită pentru acest pas.
Opoziția a adresat acuzații guvernului că manipulează datele statistice pentru a obține pe hârtie o creștere economică de căteva ori mai mare de cea reală.
Ex-ministrul de finanțe Hristina Vuceva a declarat că nu este nevoie de un referendum, așa cum cer căteva partide de opoziție, pentru că încă în 2007 țara a acceptat în principiu trecerea la euro.
Ea a adăugat că avertismentul profesorului american Steve Hanke, considerat a fi părintele Consiliului monetar, despre un posibil scenariu elen în urmă renunțării la cursul fix al levei nu este corect.
Căteva ziare au scris că după apariția zvonurilor despre posibila devalorizare a levei cu aproximativ 15% la intrarea în ERM2 populația a schimbat în euro echivalentul a 1,5 miliarde euro din economiile din bănci și procesul continuă. Au crescut și vânzările pe piața imobiliară.