Linkuri accesibilitate

Probleme cu libertatea presei în Bulgaria


Organizația „Reporteri fără frontiere” a cerut autorităților bulgare să pună capăt tentativelor de intimidare a ziariștilor. Într-un apel adresat Parlamentului european sunt citate trei cazuri concrete din ultimele săptămâni.

Pe data de 4 februarie primul ministru Boiko Borisov a numit curci ziaristele care l-au intervievat. El a demonstrat sunetele caracteristice acestor păsări pe fundalul reacțiilor negative exprimate de unii ziariști. Borisov și-a cerut scuze dar a declarat că ziaristele care î-l atacă cu zeci de întrebări produc sunete ce-i amintesc de o turmă de curci.


Viceprim-ministrul Valeri Simeonov – unul din liderii coaliției „Patrioții uniți”, a adresat acuzații de corupție, nesprijinite de fapte, la adresa ziariștilor Venelin Petkov și Anton Hekimean din canalul de televiziune BTV. Conducerea televiziunii a apărat dreptul ziariștilor de a verifica informația primită din viceprim-ministrul înainte de a o face publică.

În timpul vizitei sale la Bruxelles noul procuror general Ivan Gheșev în loc să răspundă întrebărilor redactorului șef al site-ului de investigații Bivol, partener al Wikileaks, l-a întrebat de câteva ori cum este vremea la Moscova – aluzie că investigațiile de corupție realizate de Bivol sunt inspirate de Rusia.

Ciobanov este autorul unor articole care conțin informații despre prezumptiva participare a procurorului Gheșev la afaceri suspecte.

Ziaristul a fost numit „provocator mărunt” de către deputatul european din partidul GHERB, Alexandar Iordanov.

Reporteri fără frontiere consideră că există multe alte cazuri în care ziariștii independenți au fost supuși unor presiuni și amenințări din partea guvernanților. Șefa departamentului european al organizației Pauline Ades-Mevel a cerut intervenția Parlamentului european în apărarea libertății de exprimare din Bulgaria.


„Uniunea europeană nu trebuie să permită exercitarea sistematică și instituționalizată de presiuni asupra mediilor într-o țară membră”, a spus d-na Ades-Mevel, adăugând că în ultimul deceniu Bulgaria trece printr-o gravă criză mediatică. Cea mai mare parte din mijloacele de informare în masă aparțin unor oligarhi. De la locul al 35-lea în indicele internațional al libertății de exprimare în 2006, țara a retrogradat în locul 111-lea.

Opoziția bulgară de asemenea a cerut să fie oprite atacurile guvernanților la adresă ziariștilor independenți. Într-o declarație a grupului parlamentar PSB se constată că presiunile asupra unor ziariști și medii care îndrăznesc să critice puterea devin tot mai directe și vulgare.

Uniunea ziariștilor bulgari a avertizat că libertatea presei trece prin cea mai grava criză de la începutul tranziției. Medii sunt cumpărate în scopul de a se închide gura unor ziariști independenți. Până la 2008 a fost respectată o decență europeană. În ultimii 12 ani însă situația a degradat iar membrii Consiliului audiovizualului au devenit avatarurile politici ale guvernanților.

Previous Next

XS
SM
MD
LG