Linkuri accesibilitate

Procurorul general al Bulgariei, contestat la Sofia și snobat în Parlamentul European


Ivan Geșev și Sotir Țațarov
Ivan Geșev și Sotir Țațarov

Intenția autorităților bulgare era de a face poze cu Kovesi și de a se lăuda că se luptă cu marea corupție.

Marți, comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) din cadrul Parlamentului European a organizat o întâlnire cu Laura Codruța Kovesi, noua șefă a procuraturii europene, și cu procurori bulgari la Bruxelles.

Noul procuror general al Bulgariei în Parlamentul european
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct



Intenția autorităților bulgare era de a face poze cu Kovesi și de a se lăuda că se luptă cu marea corupție. Kovesi a plecat imediat când a văzut despre ce e vorba, iar europarlamentarii prezenți au început să pună întrebări incomode procurorilor bulgari despre lipsa rezultatelor în lupta cu marea corupție. Este cel mai citit subiect pe pagina redacției bulgare a Europei libere.


Laura Kovesi a schimbat numai câteva vorbe cu noul procuror general al Bulgariei, Ivan Gheșev, și a părăsit sala înainte ca el să apară la tribună. Mediile bulgare proguvernamentale însă au prezentat scurta întâlnire în picioare a celor doi drept o apreciere pentru calitățile și activitatea lui Gheșev.

La întrebarea unor eurodeputați, printre care românca Ramona Strugariu, despre cazul „Apartamentgate”, în care demnitari au cumpărat apartamente de lux la preț de garsoniere, Gheșev a răspuns că acesta a fost provocat de interese de partid. Procuratura lucrează activ, dar nu are vină pentru întârzierea rezultatelor.


Procurorul-șef a adăugat: „Regret că și la Bruxelles am demonstrat lipsa de demnitate națională ca în bancul cu cazanul bulgăresc în iad care nu trebuie păzit de diavoli, pentru că dacă unul din păcătoși se ridică, ceilalți îl trag imediat la fund.”

Deputata irlandeză Clair Daily a declarat că prezența lui Gheșev în sala este o ofensă la autoritatea Parlamentului European. Ea a cerut explicații pentru procedura de alegere a noului procuror-șef pe fundalul unor proteste de masă. Daily a amintit și de alegațiile că Gheșev ar fi făcut unele înțelegeri extrajudiciare cu demnitari corupți în cazul „Intangibilii”.

Gheșev a recunoscut că alegerea sa de către majoritatea proguvernamentală în Consiliul Superior al Magistraturii a fost precedată și urmată de proteste. El însă a văzut în spatele acestor proteste interese criminale și oameni nemulțumiți de combaterea, de către procuratură, a corupției și crimei organizate.


În Parlamentul European a fost prezent, împreună cu Gheșev, și viitorul șef al parchetului special anticorupție și crimă organizată Sotir Țațarov – fost procuror general.

Rocada la vârfurile procuraturilor a fost deja criticată atât de opoziția de stângă, cât și de cea de dreaptă.

Ultimele anchete sociologice arată că 49% din bulgarii chestionați apreciază negativ activitatea procuraturii fața de 10% - cu o opinie pozitivă. Spre deosebire de situația în România, unde au fost acuzați de corupție și condamnați miniștri, deputați, senatori, șefi de partide și înalți magistrați, în Bulgaria - considerată cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană - procuratura nu a finalizat până acum niciun dosar de corupție la nivel înalt.

XS
SM
MD
LG