La Sofia, guvernul lui Boiko Borisov a răspuns printr-o ședință extraordinară la aprecierile critice ale Comisiei de la Veneția la proiectul de reformă în justiție care lasă neatins modelul procuraturii moștenit din totalitarism.
Comisia de la Veneția a criticat structura piramidală a procuraturii, intangibilitatea procurorului șef și implicarea sa în politica de cadre a tribunalelor.
Primul ministru Borisov a anunțat că guvernul va propune numirea unui procuror independent cu mandat de 7 ani ales cu majoritate de două-treimi din grupul de procurori în Consiliul superior al magistraturii ce va putea ancheta eventuale infracțiuni comise de procurorul general. „Propunerea corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei europene”, a spus primul ministru.
Procurorul șef va fi obligat să se prezinte în fața comisiilor parlamentare oricând va fi chemat și să elaboreze rapoarte trimestriale.
„Trimitem parlamentului propunerile privind amendarea Legii justiției și a Codului de procedură penală”, a anunțat Borisov, adăugând că a fost asigurată majoritatea necesară adoptării de urgență a acestora.
Președintele Curții supreme de casație, Lozan Panov, a avertizat însă că principala amenințare la adresa independenței justiției vine din partea procuraturii pentru că procurorul general dispune de instrumente prin care poate exercita presiuni asupra magistraților.
Judecătorul de la Curtea Constituțională Borislav Puncev a declarat, la rândul său, că acțiunile pripite ale executivului au un caracter imitativ. Procuratura va rămâne o structură puternic centralizată, în care procurorul șef controlează toți procurorii și anchetatorii penali. La cererea acestuia, vor putea demara anchete împotrivă unor judecători – cu sau fără temei. Membrii grupului de procurori în Consiliul superior al magistraturii ce vor trebui să aleagă anchetatorul eventualelor abuzuri ale procurorului general sunt subalterni ai acestuia. O astfel de măsură contravine poziției constituționale a procurorului șef.
Opoziția consideră că este necesară amendarea constituției în scopul introducerii unui control judiciar asupra deciziilor procurorilor și renunțării la structura centralizată a procuraturii și la intangibilitatea procurorului șef.
Recomandările Comisiei de la Veneția sunt importante în lumină declarațiilor curente ale procurorului șef Țațarov și primului ministru Borisov că alegerea unor magistrați s-a făcut în afară Consiliului suprem al magistraturii. Președintele Curții supreme de casație a cerut ca cei doi să fie anchetați pentru trafic de influență.