Bulgaria se pregătește pentru sezonul turistic de vară

Bulgaria cu stațiunile sale neafectate de COVID-19 a anunțat începutul sezonului pentru turiștii străini pe data de 1 iulie.

Sunt indicații că sezonul va putea începe la 15 iunie cu reluarea zborurilor charter la baza unor înțelegeri bilaterale cu țări în care situația epidemică este asemănătoare celei din Bulgaria.

Your browser doesn’t support HTML5

Bulgaria se pregătește pentru sezonul turistic de vară

Au loc tratative cu Austria, Germania, țările scandinave, Polonia, Cehia și Franța. Decizia va putea fi amânată dacă numărul celor infectați va marca o creștere. Ministrul Anghelkova a declarat că numărul turiștilor din Germania se va putea dubla ca urmare a situației epidemice mai bune în Bulgaria fața de cea din Italia, Spania, Turcia și Franța.

### Vezi și... ### Ce înseamnă relaxarea măsurilor antiepidemice în Bulgaria?

Hotelierii cer să fie urmat modelul Greciei care va începe mai devreme sezonul turistic de vară. Ministerul Turismului este criticat pentru că așteaptă decizii din partea Bruxellesului în timp ce Grecia și Turcia au deschis deja plajele și au invitat turiștii străini.

Italia a lansat o campanie publicitară în centrul Sofiei iar Austria a invitat turiștii bulgari la tradiționalele festivaluri de vară.

În vederea stimulării turismului vor fi subvenționate cu 35 de euro pentru un loc zborurile cu turiști străini efectuate de companii bulgare.

Proprietarii hotelurilor mari au avertizat că nu vor deschide dacă gradul de ocupare va fi mai mic de 20%. Este criticată decizia de a fi reduse sau chiar anulate taxele pentru folosirea de umbrele și scaune de punte.

Ministerul Turismului a publicat regulile pentru funcționarea hotelurilor și restaurantelor. În mai multe locuri vor fi montate distribuitori cu dezinfectant. Lifturile vor circula cu un număr mai mic de persoane. Mesele în restaurante vor fi puse la distanță de cel puțin 1,5 metri. Numărul maxim de persoane și la mesele mari va putea fi cel mult 4.

Regula ca restaurantele să funcționeze numai cu partea neacoperită a fost deja modificată.

Hotelurile și casele de oaspeți trebuie să amenajeze camere pentru izolarea persoanelor infectate pentru a nu fi pus întregul obiect sub carantină.

### Vezi și... ### Românii ar putea călători, fără carantină la întoarcere, în Bulgaria și Grecia

Vicepreședintele Oficiului național de turism, docent Rumen Draganov, a declarat că până acum niciun turist din Germania nu și-a anulat rezervarea pentru sezonul estival. Pierderile de pe urmă începerii sezonului cu turiști străini pe data de 1 iulie vor putea atinge 20% din veniturile de 3,7 miliarde euro realizate anul trecut.

Numărul rezervărilor se va cunoaște cu exactitate la începutul lui iunie. Turiștii străini vor semna o scurtă declarație că acceptă condițiile iar eventuale cheltuieli de tratament vor fi acoperite de asigurarea de sănătate sau la propria răspundere. Bulgaria ia în considerare deschiderea frontierelor pentru țările vecine.

Rumen Draganov consideră că o mare parte din turiștii bulgari vor prefera și vara aceasta Grecia care oferă condiții mai bune.