Bulgaria și scandalul din Cehia

Scandalul spionilor ruși la Curtea de Apel din Sofia

A apărut o filieră bulgară în scandalul care a provocat expulzarea din Cehia a 18 diplomați ruși – activitatea în Siria și Ucraina a omului de afaceri Emelian Ghebrev care a fost în 2015 ținta a două tentative de asasinare de către agenți ruși.

Poliția cehă verifică ipoteză că munițiile din depozitul care a fost obiect al acțiunii teroriste urmau să fie detonate după ce vor ajunge în Bulgaria. Scopul urmărit a fost compromiterea lui Emilian Ghebrev exportator bulgar de armament în Ucraina și Siria. Moscova a dorit să împiedice înarmarea milițiilor curde sprijinite de SUA.

Your browser doesn’t support HTML5

Bulgaria și scandalul din Cehia

Compania lui Ghebrev EMKO a semnat în 2014 un contract cu Ucraina pentru livrări de muniții. Depozitul ceh a fost punct de tranzit pentru aceasta operațiune.

Se presopune că detonarea dispozitivului pus de agenții ruși într-o ladă cu munițiii a fost provocată de muncitori cehi care au transportat spre alt loc munițiile respective. Ministrul ceh de interne Jan Hamacek a declarat că Praga și Sofia colaborează în anchetarea exploziei.

### Vezi și... ### Guvernul Bulgariei le-a dat 72 de ore să plece din țară la doi diplomați ruși

Cei doi prezumptivi agenți ruși dați în urmărire generală – Anatolii Cepiga și Alexandr Mișkin, sunt printre persoanele implicate în tentativa de asasinare a lui Emilian Ghebrev, a fiului și a unui funcționar al companiei sale.

Dezvăluirile site-ului de investigații Belingcat arată că împreună cu Denis Sergheev, considerat a fi coordonatorul al operațiunii de otravire a lui Skripal, ei sunt ofițeri din serviciul de informații al armatei ruse (GRU). Un alt prezumptiv participant la operațiunea de otravire a lui Ghebrev – Egor Gordienko, s-a aflat în capitala cehă în februarie 2014 și în octombrie când la Praga a fost și Cepiga.

Otravirea lui Ghebrev a avut loc la 6 luni după explozia în depozitul ceh. Atunci au călătorit în Bulgaria 8 prezumptivi agenți GRU.

Pentru activitatea la limită legii a companiei Imex Group care a închiriat depozitul ceh a vorbit Andrei Babiș în decembrie 2014 în calitate de ministru al finanțelor. El a menționat problemele companiei în Bulgaria și în Africa. Într-un depozit folosit de Imex Group în Bulgaria, împreună cu alte două companii, în 2011 a avut loc explozie.

### Vezi și... ### Spionii veneau din frig: presa rusă despre scandalul din Cehia

Ministrul bulgar de externe Ekaterina Zaharieva a exprimat solidaritate deplină cu Republică Cehă. Este anchetata ipoteză că Moscova a dorit să blocheze export de armament și muniții în Siria, a spus Zaharieva, adaugând – „Dorim relații normale cu Rusia dar așteptăm din partea ei o atitudine similară.”

În ianuarie 2020 procuratura bulgară a formulat acuzații împotrivă trei cetățeni ruși dar mai târziu a oprit anchetarea tentativei de asasinare a lui Ghebrev. Un purtător de cuvânt al acesteia a refuzat să comenteze colaborarea cu colegii cehi.