Linkuri accesibilitate

Cehia: agent GRU implicat în cazul Skripal avea pașaport moldovenesc


Agenții suspecți care l-ar fi otrăvit cu noviciok pe Serghei Skripal.
Agenții suspecți care l-ar fi otrăvit cu noviciok pe Serghei Skripal.

Poliția cehă i-a dat în căutare pe agenții GRU implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal și spune că unul din cei doi agenți ai serviciilor speciale ruse s-a legitimat în Cehia cu pașaport moldovenesc emis pe numele Nicolae Popa.

Cehia expulzează 18 angajați ai ambasadei ruse care au fost identificați ca membri ai serviciilor secrete rusești. Poliția are o suspiciune rezonabilă că membrii serviciului militar rus GRU au fost implicați în explozia de la un depozit de armament din localitatea cehă Vrbětice în 2014, explozie în care au murit două persoane, scrie publicația cehă iDNES.cz. Anunțul a fost făcut sâmbătă seara la o conferință de presă extraordinară de către premierul Andrej Babiš și ministrul ceh de interne, Jan Hamáček.

Mai citiți: Bellingcat: Atacul împotriva lui Skripal, coordonat de un ofițer GRU

„Președintele ceh Miloš Zeman a fost deja informat despre expulzarea planificată a diplomaților ruși care trebuie să părăsească Republica Cehă în termen de 48 de ore. Președintele și-a exprimat sprijinul absolut pentru noi”, a subliniat Babiš.

„Îmi pare rău că relațiile dintre Cehia și Rusia vor avea de suferit, dar Republica Cehă trebuie să reacționeze”, a subliniat ministrul de interne Jan Hamáček, care se află temporar la conducerea Ministerului de Externe.

După această conferință de presă, Centrul național pentru combaterea criminalității organizate din Cehia i-a dat în căutare pe cei doi agenți ruși, căutați și de Marea Britanie pentru otrăvirea cu Noviciok în 2018 a lui Serghei Skripal. În Cehia, aceștia sunt suspectați de a fi fost implicați în exploziile care au avut loc la depozitul de armament în 2014.

Poliția cehă spune că unul din cei doi agenți ai serviciilor speciale ruse s-a legitimat în Cehia cu pașaport moldovenesc emis pe numele Nicolae Popa.

„Persoanele au folosit cel puțin două identități. Prima dată aceștia s-au legitimat cu două pașapoarte rusești cu numele Alexandr Petrov, născut la 13 iulie 1979, și Ruslan Boșirov, născut la 12 aprilie 1978, iar ulterior printr-un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolai Popa, născut pe 18 iulie 1979, și un pașaport al Tadjikistanului eliberat pe numele Ruslan Tabarov, născut 23 octombrie 1975”, se spune în anunțul publicat de Poliția cehă.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat pentru portalul RBK că: „Praga știe foarte bine ce va urma după aceste scamatorii”. Iar prim-adjunctul comitetului Consiliului Federațiilor pentru relații internaționale, Vladimir Djabarov, a calificat drept „aberații supte din deget” declarațiile făcute la Praga. „Este o situație inventată pentru a-i susține pe americani”, a spus senatorul rus.

Joi, SUA au impus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei și au expulzat 10 diplomați ruși, din cauza concentrării de forțe militare rusești la frontiera cu Ucraina. Ca ripostă, Kremlinul a expulzat vineri 10 diplomați americani, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Rusia va interzice pe teritoriul ei activitatea tuturor fundațiilor și ONG-urilor americane care s-ar „amesteca direct” în treburile interne ale Rusiei.

În legătură cu anunțul privind expulzarea, sâmbătă, a 18 diplomați ruși din Cehia, analistul ceh Miroslav Mareš de la Universitatea Masaryk este citat de publicația iDNES.cz cu declarația că astfel „Cehia a subscris la un curs dur împotriva Rusiei” adoptat de SUA și UE după ce Moscova a început să concentreze forțe militare masive la granița cu Ucraina.

XS
SM
MD
LG