Calmul revine pe străzile din Kazahstan, după o săptămână de tulburări

Străzile orașelor din Kazahstan erau calme pe 10 ianuarie, după o săptămână de tulburări și violențe pe care președintele Kasîm Jomart Tokaiev le-a descris drept tentativă de lovitură de stat.

Tokaiev a mai spus că „un singur centru” ar fi coordonat tulburările pentru a încerca să preia puterea în țara bogată în petrol din Asia Centrală, insistând că autoritățile vor oferi lumii „dovezi” ale faptului că Almatî și alte 11 regiuni au fost atacate de „teroriști”.

Liderul kazah a vorbit pe 10 ianuarie la o reuniune în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) care este dominată de Rusia și care a intervenit militar pe 6 ianuarie, pentru a contribui la „stabilizarea” Kazahstanului.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se întâmplă în Kazahstan

Protestele pentru reforme au fost declanșate de scumpirea subită a gazului lichefiat după Anul Nou. Au izbucnit în vestul țării, dar s-au extins rapid și s-au transformat în cele mai violente demonstrații din cei 30 de ani de independență ai Kazahstanului, țară care a continuat să fie controlată cu strictețe de un regim autoritar și după prăbușirea URSS.

În Almatî, cel mai mare oraș, protestatarii au luat cu asalt și au capturat pentru scurt timp primăria și aeroportul. Timp de câteva zile, pe străzile orașului s-au auzit sporadic focuri de armă.

Ministerul de Interne kazah a declarat pe 10 ianuarie că 7939 de persoane au fost reținute în timpul tulburărilor, care au început pe 2 ianuarie. Ministerul Sănătății a declarat, cu o zi mai devreme, că 164 de persoane au fost ucise în violențe, inclusiv trei copii.

Tokaiev a spus însă la ședința OTSC că numărul exact al celor uciși în timpul tulburărilor rămâne neclar, deoarece ancheta este în desfășurare.

Liderul kazah crede că evenimentele din ultima săptămână au fost rezultatul unei „agresiuni teroriste”. El a respins drept „dezinformare” relatări ale martorilor oculari despre faptul că autoritățile au atacat manifestanți pașnici, spunând că va prezenta dovezile mai târziu.

Trupele rusești pleacă spre Kazahstan, în timp ce la Almatî soldații au deschis focul asupra manifestanților

Intervenția militară a OTSC din care mai fac parte Armenia, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan a fost cerută de Tokaiev. În același timp însă el a încercat să potolească protestele, anunțând că prețul carburanților va fi plafonat pentru următoarea jumătate de an.

Fost diplomat, prim-ministru și șef al Senatului, în vârstă de 68 de ani, Tokaiev a preluat funcția de președinte în 2019, când predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, s-a retras formal de la cârma Kazahstanului.

Dar figura lui Nazarbaiev, care a rămas secretar al Consiliului de Securitate după ce a condus Kazahstanul încă din perioada sovietică, a continuat să domine viața publică, în timp ce capitala kazahă a fost redenumită în onoarea sa, Nur-Sultan. Unii protestatari îl consideră responsabil de multe dintre problemele țării, iar în timpul tulburărilor actuale au doborât o statuie a lui Nazarbaiev în apropiere de Almatî.

Chiar de la începutul tulburărilor, Tokaiev l-a înlăturat pe Nazarbaiev din Consiliul de Securitate, preluându-i tot el funcția, într-o nouă mutare menită să calmeze strada.

La 10 ianuarie, liderul kazah a lăudat „răspunsul prompt” al OTSC, precizând că pe teritoriul țării sale se află actualmente un total de 2050 de militari de menținere a păcii.

„În viitorul cel mai apropiat, operațiunea antiteroristă la scară largă se va încheia și, odată cu aceasta, se va încheia și misiunea de succes și eficientă a trupelor OTSC”, a spus Tokaiev.

### Vezi și... ### Alexandr Lukașenka: „Inacceptabil” ca trupele OTSC trimise în Kazahstan să fie considerate „forțe de ocupație”

Președintele rus Vladimir Putin, care a trimis primul militari în Kazahstan, a spus că trupele OTSC vor împiedica orice încercare a forțelor externe de a răsturna guvernele din cadrul alianței. Putin a acuzat și el „teroriștii” de faptul că ar folosi rețelele de socializare online pentru a scoate oamenii pe străzile Kazahstanului ca acoperire pentru acțiunile lor.

Acuzația, pe care Putin nu a susținut-o cu probe, a fost respinsă de politicianul de kazah opoziție, Jasaral Kuanișalin.

El a declarat serviciului kazah al Europei Libere la 9 ianuarie că serviciile de internet și telecomunicații au fost întrerupte în toată țara pentru a împiedica manifestanții pașnici să comunice între ei.

„Oamenii au cerut plecarea celor de la putere, care s-au obișnuit să fure. Autoritățile au folosit însă persoane infiltrate pentru a destabiliza situația, a transforma protestele în haos și au deschis focul pentru a ucide”, a spus Kuanișalin, de asemenea, fără a prezenta dovezi în susținerea afirmației sale.

Serviciile de internet au fost restabilite pe 10 ianuarie în majoritatea regiunilor.

În urma tulburărilor, Tokaiev l-a demis și pe șeful Comitetului pentru Securitate Națională (KNB) al țării, aliatul de multă vreme al lui Nazarbaiev, Karim Masimov. Potrivit presei oficiale, Masimov a fost reținut sub acuzația de înaltă trădare. Ulterior, s-a relatat despre moartea subită a cel puțin doi militari de rang înalt considerați apropiați ai lui Masimov.

Autoritățile kazahe au declarat, de asemenea, ziua de 10 ianuarie zi de doliu pentru cei uciși în timpul violențelor.