Linkuri accesibilitate

În ce măsură Statele Unite au o influență reală în Kazahstan?


Demonstrant reținut de poliție la Alma Ata, Kazahstan, în 5 ianuarie 2022, după demonstrațiile contra dublării prețurilor la gazul lichefiat.
Demonstrant reținut de poliție la Alma Ata, Kazahstan, în 5 ianuarie 2022, după demonstrațiile contra dublării prețurilor la gazul lichefiat.
În ce măsură Statele Unite au o influență reală în Kazahstan?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

În legătură cu situația din Kazahstan, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat regimul în legătură cu invitația adresată Rusiei de a trimite trupe, care s-a și materializat.

„O lecție a istoriei recente este că odată ce rușii îți intră în casă, este uneori foarte dificil să-i faci să plece” – a spus Blinken.

Afirmația a fost criticată la Moscova, unde s-a vorbit despre numeroasele intervenții militare americane în lume. Dar dincolo de acest schimb de declarații, se pune problema în ce măsură Statele Unite au o influență reală în acea țară.

Fără îndoială că ajutorul solicitat Rusiei debalansează o politică urmată de mulți ani în Kazahstan, care cultiva raporturi atât cu Rusia, cât și cu China – un mare consumator de energie – și țări occidentale. Acum regimul își vede supraviețuirea politică în joc și a apelat la o soluție extremă.

Convenția nescrisă în acea țară a fost un troc între bunăstare și creștere economică, alimentată de resursele energetice, în schimbul acceptării unui regim autoritar, cu unele rare excepții. Acum însă situația s-a schimbat, fie și pentru că problemele economice devin din ce în ce mai mari.

Inițial, Casa Albă, prin vocea purtătoarei de cuvânt Jen Psaki, a privit cu suspiciune ideea că rușii ar fi fost invitați, prin mecanismul Tratatului de Securitate Colectivă, prima intervenție de acest fel în 30 de ani de istorie a organizației. Din perspectivă rusă, firește că intervenția care întărește influența Moscovei are sens.

În plus, Kremlinul nu-și poate permite alte exemple de revolte reușite în vecinătate, are tot interesul ca populația să vadă că astfel de mișcări sunt reprimate. Experți citați de Politico cred că America are influență redusă în Centrul Asiei și că în afară de a exprima îngrijorare poate doar să sprijine mai activ societatea civilă, pentru a încerca să obțină reforme.

Colleen Wood de la Universitatea Columbia spune însă că nici acest efort nu e simplu, din cauza restricțiilor impuse de regim și a hărțuirii la care sunt supuse organizații care primesc fonduri din străinătate.

Acesta este contextul în care se manifestă îngrijorare pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în Kazahstan, acum că regimul a văzut că pactul nescris cu populația nu se mai susține.

XS
SM
MD
LG