Cancelara germană consideră „problematică” decizia marilor rețele sociale de a închide conturile președintelui Trump

Președintele american Donald Trump și cancelara germană Angela Merkel la summitul NATO, Londra, decembrie 2019

Cancelara germană Angela Merkel consideră „problematică'' decizia marilor rețele sociale de a închide conturilor preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarei, care însă a apreciat favorabil practica recentă a acestor reţele de a-i adnota mesajele preşedintelui american.

„Libertatea de expresie poate fi limitată, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, fost jurnalist la televiziunea publică. „Din acest motiv, cancelara consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare'', a adăugat acesta.

### Vezi și... ### SUA: cresc presiunile asupra președintelui Trump să demisioneze, Camera Reprezentanților se pregătește de o nouă procedură de „impeachment”

Unul dintre șefii Facebook a spus luni că firma nu are de gând să renunțe la decizia suspendării conturilor președintelui Donald Trump. Sheryl Sandberg, Chief Operating Office la Facebook, a motivat această poziție prin „pericolul la adresa democrației” pe care îl reprezintă președintele în exercițiu al SUA, și a insistat că nici măcar președinții nu sunt mai presus de regulile companiei pe care o reprezintă.

După violenţele din 6 ianuarie, când suporteri al președintelui Trump au luat cu asalt Capitoliul - faptă care fusese încurajată de multe ori de Trump prin mesaje pe Twitter - reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi pe contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.

Mai mult, marile companii de internet Alphabet, Google sau Amazon au blocat descărcarea aplicaţiei Parler, unde se pare că s-au repliat simpatizanţii lui Trump. Companii mai mici, cum ar fi Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify şi TikTok limitează de asemenea mesajele preşedintelui republican.

### Vezi și... ### FBI avertizează că ar putea urma noi proteste violente