Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vorbesc despre o așa-numită „întinerire” a cazurilor de infectare cu COVID-19, altfel spus dacă până nu demult se credea că virusul afectează în special vârstnicii, sunt tot mai dese cazurile când tinerii sunt testați pozitiv. În Republica Moldova, vârsta medie de infectare este de 46 de ani. De asemenea, este în creștere numărul copiilor infectați cu noul coronavirus. Adjunctul Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinăului, Boris Gîlca, a precizat că toate locurile din spitale destinate copiilor sunt ocupate. Despre ce vorbesc aceste cifre? Despre faptul că epidemia nu dă semne de retragere, iar vigilența este necesară acum la fel de mult ca la începutul pandemiei.
Your browser doesn’t support HTML5
În ultimele două săptămâni, statistica infectărilor a atins noi plafoane. Actualmente incidența cazurilor este de 183 de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori. Pentru comparație în țara vecină, România, această cifră de două ori mai mică – 85 de cazuri la o sută de mii de persoane. Tendința este specifică pentru întreg teritoriul țării. În regiunea transnistreană, numărul infectărilor a crescut de la 25 la 114 cazuri la o sută de mii de locuitori. Medicul Alexei Ceban de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pe scurt ANSP, constată cu îngrijorare că în ultimele săptămâni tot mai mulți tineri se adresează prezentând semne clare de infectare.
„Asta este explicat prin faptul că înregistrăm o intensitate în creșterea întâlnirilor cu persoanele dragi, avem perioada de concedii, ceea ce a dus la această diferență de vârstă”.
Între altele, Alexei Ceban s-a referit și la situația cetățenilor care revin dintr-o țară considerată din zona „verde”, adică cu un număr minim de infectări, dar care tranzitează un stat din „zona roșie”. Aceștia vor fi obligați la intrarea în Republica Moldova să stea în autoizolare, cu precizarea că e vorba doar de călătorii care sunt în tranzit „terestru”.
Este prematur să se creadă că virusul a pierdut din intensitate...
Medicul ANSP a mai spus că este prematur să se creadă că virusul a pierdut din intensitate și că în prezent este nevoie de aceeași vigilență ca la începutul pandemiei de COVID-19. De aceeași părere sunt și reprezentanții ONG-urilor care s-au implicat activ în sprijinirea asistenților medicali din prima linie și persoanelor care au avut de suferit de pe urma epidemiei: vârstnicii, femeile - victime ale violenței domestice sau familiile cu venituri modeste.
Ana Racu, membru al Comitetului ONU împotriva torturii, a fost una dintre inițiatoarele campaniei „Împreună pentru voi” dedicată medicilor și asistenților medicali din prima linie, prin care s-au adunat aproape cinci milioane de lei și la care au contribuit, mai ales financiar, peste două mii de oameni. Ana Racu spune că la scurt timp după epuizarea donațiilor, campania a fost „închisă”. Admite însă că în continuare există loc pentru suport.
„Au fost voci care ne îndeamnă să reluăm campania pentru că susținerea care a venit de peste tot ne-a dat un mare entuziasm de a nu sta cu mâinile în sâni. Suntem realiști că lumea a rămas fără bani, alții au rămas cu câțiva bănuți pentru că nu știu ce-i așteaptă în perioada următoare. Cu toate acestea, problema este comună și eu cred că și răspunsul ar trebui să fie comun. Dacă statului nu-i ajung suficiente capacități și abilități, și cunoștințe să ne mobilizeze, atunci acest lucru trebuie să-l facem noi”.
Iar necesități sunt, spune directoarea Asociației Abilitarea Copilului și Familia „Ave-Copiii”, Mariana Ianachevici. Organizația pe care o conduce a găzduit și găzduiește în continuare zeci de medici de pe ambulanțe, oferindu-le „un loc de dormit” la sediul asociației, care se află la cinci minute distanță de Institutul medicină de urgență.
Noi vom continua să susținem medicii care lucrează în zona roșie...Mariana Ianachevici
„Cu cât timpul trece mai mult, cu atât devine mai clar că acest serviciu va fi necesar și în 2021. Până la sfârșitul anului avem nevoie de cel puțin 43 de mii de lei, ca să putem acoperi cheltuieli pentru mic dejun. Avem acoperit restul, dar micul dejun și un pic de gustări care sunt necesare noaptea ar trebui să le avem. Noi vom continua să susținem medicii care lucrează în zona roșie, de la spitalul salvării”.
Reprezentanți ai societății civile spun că impresia greșită că pandemia bate în retragere diminuează cumva dorința oamenilor de a-i ajuta pe cei din jur. În realitate, persoanele cu veniturile șubrezite din cauza pandemiei continuă să aibă nevoie de ajutor, ba poate chiar mai mult decît în urmă cu câteva luni. Iată de ce împărțirea voluntară a pachetelor cu provizii, o dată în săptămână, ar putea fi la propriu un „colac de salvare” pentru cei disperați.