Cei mai mulți judecători au plecat de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Conform planului autorităților, magistrații CSJ sunt primii care vor fi supuși verificării integrității etice și financiare, numită și vetting.
20 din 25 de judecători ai CSJ au demisionat înainte ca legea vetting-ului să fie votată în prima lectură. Unii magistrați au recunoscut public că au urmărit procesul de pre-vetting și nu au încredere în acesta.
Demisia judecătorilor CSJ a paralizat activitatea instanței supreme. Astfel, CSM a fost nevoit să transfere temporar la CSJ șapte judecători din alte instanțe, pentru a asigura funcționalitatea Curții.
Legea cu privire la vetting prevede că magistrații, care nu vor să fie verificați, pot demisiona în 20 de zile după ce primesc notificările cu privire la începerea evaluării. Astfel, după ce în august comisia vetting și-a început activitatea, încă doi din cei cinci judecători сare au rămas la CSJ s-au concediat.
- Te-ar putea interesa și: Își pot da demisia în 20 de zile pentru a evita verificările. Cum va avea loc evaluarea judecătorilor de la CSJ
Pentru plata indemnizațiilor primilor 16 judecători care s-au concediat, din bugetul de stat s-a alocat 10,6 milioane de lei. Pentru alți doi judecători, care au plecat în august curent, mai sunt necesari 1,4 milioane de lei.
Potrivit unui răspuns al CSM din 25 octombrie, suma de 1,4 milioane de lei nu a fost alocată până în prezent.
Indemnizațiile pentru judecătorii Curților de Apel
După vetting-ul CSJ urmează verificarea tuturor judecătorilor Curților de Apel.
Valul de demisii în aceste instanțe este unul moderat, deși autoritățile spun că ar putea demisiona aproximativ 30-40% din subiecții vetting-ului.
### Vezi și... ### Podcastul „În esență...” | Reforma justiției moldovene: între succes, sabotaj, blocaj și colaps?De la Curtea de Apel Chișinău au plecat cinci judecători, unul - în legătură cu atingerea plafonului de vârstă, alții - fără a explica public motivele. Solicitați de Europa Liberă, reprezentații Curții de Apel Chișinău au spus că pentru achitarea indemnizațiilor au nevoie de 1,5 milioane de lei, din care un milion a fost deja achitat pentru patru foști judecători, iar unul încă așteaptă plata indemnizației.
De la Curtea de Apel Comrat au plecat trei judecători, care urmează să primească în total aproximativ un milion de lei.
Indemnizații pentru judecătorii instanțelor de fond
Și judecătorii instanțelor de fond au început să demisioneze. Conform unui răspuns al Judecătoriei Chișinău, în primele 10 luni ale anului, șapte judecători s-au concediat, dintre care trei în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.
Într-un răspuns trimis de CSM, se menționează că pentru patru foști magistrați ai acestei instanțe sunt necesari aproximativ 1,3 milioane de lei, iar Judecătoria Chișinău a spus Europei Libere că are nevoie de 967.000 de lei pentru achitarea indemnizațiilor.
- Te-ar putea interesa și: Încă patru judecători și-au dat demisia
Încă 535.000 de lei sunt necesari pentru plata indemnizațiilor la trei foști judecători din Judecătoria Strășeni. O fostă judecătoare de la Cahul a primit deja o indemnizație de 194.000 de lei.
Din judecătoriile Hîncești, Cimișlia, Anenii Noi și Căușeni au plecat câte un judecător. Conform unui răspuns al CSM, pentru plata a patru indemnizații este necesară suma de 952.000 de lei. Indemnizația minimă, 67.000 de lei, va primi fostul judecător care a lucrat patru ani, iar maximă, 370.000 de lei, o fostă judecătoare care are o experiență de 18 ani.
2,5 milioane pentru foștii membri CSM
Cinci membri CSM au plecat din funcții, împreună cu primul val de demisii din februarie 2023. Patru dintre ei au fost detașați la CSM de la CSJ și unu de la Curtea de Apel. Pentru indemnizațiile acestora au fost alocați 2,5 milioane de lei.
Ulterior, magistrații s-au adresat la noua componență CSM și au solicitat restituirea plăților pentru asigurarea medicală. Pe 10 octombrie, membrii CSM au respins cererea calificând-o ca neîntemeiată.
### Vezi și... ### Un grup de judecători, membri ai CSM își depun demisia, continuând demisiile în lanț ale magistraților