Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de demisie a patru judecători. Toți patru au plecat în demisie onorabilă, ceea ce le permite să primească o îndemnizație unică de concediere, egală cu 50% din salariul mediu lunar înmulțit la numărul anilor lucraţi în funcția de judecător.
În demisie au plecat Tudor Andronic de la Judecătoria Strășeni, Ludmila Caraianu de la Curtea de Apel Comrat, Svetlana Garștea-Bria de la Judecătoria Chișinău și Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău.
La ședința CSM din 2 mai, Tudor Andronic și Ludmila Caraianu au spus că pleacă din motive de sănătate.
Natalia Clevadî nu s-a prezentat la ședință. La solicitarea magistratei, membrii CSM au aprobat cererea de demisie în lipsa ei. Anterior, Clevadî a candidat pentru funcția de membru al CSM, dar nu a promovat evaluarea externă, decizia fiind lăsată în vigoare de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Clevadî a fost singura din cei 23 candidați din partea judecătorilor care a refuzat să participe la interviul public organizat de comisia pre-vetting.
La rândul său, Svetlana Garștea-Bria a explicat că în curând va atinge plafonul de vârstă și s-a plâns că, timp de un an, a lucrat fără grefier și asistent.
Demisiile în lanț ale judecătorilor au început pe 14 februarie 2023, după ce autoritățile au anunțat că sunt gata să treacă la procedura de vetting. Aceasta prevede verificarea veniturilor și cheltuielilor judecătorilor pentru ultimii 15 ani. Cei care nu vor trece evaluarea vor fi demiși din funcție și nu vor primi îndemnizația unică de concediere.
Primii judecători care vor fi supuși vetting-ului sunt cei de la CSJ. O lege specială a intrat în vigoare la 6 aprilie, însă, încă până la adoptarea ei, 20 din cei 25 de judecători ai CSJ au plecat în demisie. Pentru a debloca examinarea dosarelor, în locul lor urmează să fie transferați temporar judecători din instanțele inferioare.
După reformarea CSJ, vor fi supuși evaluării și alți judecători.