Ei au fost aleși prin vot secret la adunarea generală a judecătorilor din 28 aprilie, care a durat mai bine de șase ore și a întrunit 350 din numărul total de 400 de magistrați moldoveni.
Cine sunt noii membri ai CSM?
Maria Frunze și-a început cariera de judecătoare în 2017 la Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Centru, unde activează până în prezent.
Sergiu Caraman și-a început activitatea ca judecător la Judecătoria Florești în 2012, iar în 2018 a fost transferat la Judecătoria Criuleni.
Ioana Chironeț a devenit judecătoare în 2015, la Judecătoria Chișinău, cu sediul la Ciocana. În 2018, ea a început să lucreze în calitate de inspector judecător principal al Inspecției Judiciare din cadrul CSM, iar în 2020 fost numită inspector-judecător principal.
Vasile Șchiopu a devenit judecător în 2003, la Judecătoria Ungheni. Din 2012 până în 2021, el a fost președintele al acestei instanțe. În 2021, când i a expirat cel de-al doilea mandat, CSM la lăsat în această funcție ca interimar, până la găsirea unui înlocuitor.
Livia Mitrofan activează la Judecătoria Chișinău. Ea a devenit judecătoare în 2017.
Cum a avut loc adunarea?
Inițial, adunarea a fost prezidată de președinta interimară a CSM, Nina Cernat, care i-a oferit cuvântul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Ministra le-a amintit judecătorilor că reformarea justiției este un angajament central în integrarea europeană a R. Moldova.
„Întreaga societate urmărește astăzi cu mare atenție adunarea generală a judecătorilor și cu speranța că reformele inițiale să fie duse până la capăt în interesul cetățenilor, al justiției, în numele legii și nu al unor interese de grup”, a spus ea.
Ulterior, urma să țină un discurs unul dintre membrii CSM din partea societății civile, Ion Guzun. În acel moment, pe scenă a urcat judecătorul Anatolie Țurcan, care a fost ales președinte al adunării generale pe 17 martie, adunare continuată pe 28 aprilie. El i-a cerut de câteva ori lui Guzun să vorbească mai scurt, apoi a spus că intenționa să se retragă din funcția de președinte al adunării, dar s-a răzgândit când a văzut cum a început reuniunea.
Totuși, la propunerea judecătoarei Aliona Miron, Țurcan a fost revocat, iar secretarul adunării, Gheorghe Balan, a refuzat să preia această funcție.
După mai multe tentative de vot, președintă a adunării generale a fost aleasă Viorica Puica. Ea a propus ca de pe ordinea de zi să fie exclus punctul cu privire la regulamentul adunării, iar judecătorii să purceadă la votare.
Președinta asociației „Vocea Justiției”, Victoria Sanduța, a propus că în buletinele de vot să fie incluși toți candidații, chiar și cei care nu au promovat prevetting-ul, cu condiția ca în CSM să ajungă doar judecătorii care au trecut evaluarea și cei care vor câștiga contestațiile depuse împotriva deciziilor comisiei de a-i descalifica din concurs. Unul dintre candidații care nu au promovat pre-vetting-ul, Angela Bostan, a fost împotrivă. Majoritatea judecătorilor, la fel, nu a susținut propunerea.
Astfel, în buletinele de vot au fost incluși doar magistrații care au primit undă verde de la comisia pre-vetting: Livia Mitrofan, Maria Frunze, Sergiu Caraman, Ioana Chironeț și Vasile Șchiopu. Toți cinci sunt reprezentanți ai instanțelor de fond.
Cum au fost verificați candidații?
Doar cinci din cei 23 de judecători și trei din cei 12 reprezentanți ai societății civile care au candidat pentru funcțiile de membri ai CSM au trecut evaluarea externă și au intrat oficial în concurs.
Procedura numită „pre-vetting”, în care o comisie compusă din experți din afara sistemului verifică averile și interesele candidaților, fost introdusă anul trecut de guvernarea PAS, cu scopul de a curăța sistemul judecătoresc de persoane compromise.
Comisia pre-vetting urmează să verifice și candidații la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
Guvernarea își propune să verifice, ulterior, averile și interesele tuturor demnitarilor din sistemul judecătoresc și al procuraturii, chiar dacă aceștia nu candidează la funcții noi.
Această procedură de „vetting” ar trebui să înceapă cu judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ). După ce a fost anunțată această reformă, 20 din cei 25 de judecători ai CSJ și-au dat demisia, fără a-și explica motivele, provocând ceea ce președinta Maia Sandu a numit o „situație excepțională în justiție”.
Pentru a debloca examinarea dosarelor, la CSJ urmează să fie transferați judecători din instanțele inferioare.