Inițial, în concurs s-au înscris 17 procurori. Ulterior, trei candidați s-au retras, iar comisia consideră ca aceștia nu au promovat evaluarea. Încă un procuror a fost descalificat deoarece nu a transmis comisiei declarația sa de avere.
În perioada 21-28 aprilie, comisia va audia opt candidați. Primii doi sunt Vitalie Codreanu și Dumitru Obadă.
- Codreanu este unul din acuzatori din dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă, și în unul din dosarele omului de afaceri Veaceslav Platon.
- Dumitru Obadă este, din iunie 2022, agent guvernamental, adică reprezintă guvernul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Anterior, el a condus o secție din cadrul Procuraturii Generale și este unul din fondatorii asociației procurorilor „Pentru lege și dreptate”.
Comisia pre-vetting va verifica veniturile și cheltuielile candidaților din ultimii 15 ani, dacă aceștia și-au declarat toate averile, au achitat impozitele la timp și au respectat normele etice în timpul activității.
Cu ce se ocupă CSP
CSP ia decizii legate de cariera procurorilor, de exemplu, propune procurorului general numirea lor în funcții sau transferul dintr-o procuratură în alta. Procurorul general poate refuza candidatura propusă de CSP o singură dată. Dacă CSP o înaintează repetat, procurorul general este obligat să aprobe numirea.
Procurorul general este, la fel, ales de consiliu, care trimite apoi spre aprobare candidatura președintelui țării. Consiliul examinează plângerile depuse împotriva procurorului general și poate desemna un procuror care va examina faptele invocate în plângere.
De asemenea, CSP poate crea o comisie specială pentru evaluarea performanțelor procurorului general, la solicitarea președintelui țării ori a cel puțin 1/3 din membri. Raportul întocmit de comisie va fi examinat la ședință CSP. Consiliul poate solicita repetarea procedurii de evaluare ori să pună unul din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”. Dacă acordă calificativul „nesatisfăcător”, CSP propune președintelui eliberarea din funcție a procurorului general.
Noua componență a consiliului urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Componența actuală a încercat să organizeze un concurs pentru această funcție, însă l-a anulat după un scandal. La solicitarea guvernanților, desfășurarea unui nou concurs a fost amânată până alegerea noilor membri ai consiliului.
Cine mai face parte din CSP
Consiliul Superior al Procurorilor este compus din 13 membri. Cinci procurori sunt aleși la adunarea generală a procurorilor. Patru persoane sunt membri de drept: avocatul poporului, ministrul Justiției, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și procurorul general.
Alți patru membri sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, înaintați de președintele țării, de Parlament, de Guvern şi de Academia de Științe.
Candidata academiei, Rodica Ciobanu, urmează să fie audiată de comisia pre-vetting, iar Guvernul trebuie să anunțe un nou concurs, după ce, la 6 aprilie, Lilia Potîng a plecat în demisie.
Precedentul judecătorilor
Comisia pre-vetting a evaluat deja candidații la funcția de membru al CSM. Din 28 de judecători care s-au înscris în concurs, cinci au primit undă verde de la comisie, cinci s-au retras, iar restul au fost descalificați.
Din cei 12 reprezentanți ai societății civile care aspirau la funcții în CSM, trei au promovat evaluarea, ceilalți au fost discalificați ori s-au retras din concurs.