Linkuri accesibilitate

Au început audierile procurorilor în comisia pre-vetting   


În perioada 21-28 aprilie, comisia pre-vetting va audia opt candidați. Primii doi sunt Vitalie Codreanu și Dumitru Obadă
În perioada 21-28 aprilie, comisia pre-vetting va audia opt candidați. Primii doi sunt Vitalie Codreanu și Dumitru Obadă

Comisia pre-vetting a început interviurile publice cu candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Vineri, 21 aprilie, urmează să fie audiați primii doi procurori din cei 13 care aspiră la cele cinci funcții din CSP. 

Inițial, în concurs s-au înscris 17 procurori. Ulterior, trei candidați s-au retras, iar comisia consideră ca aceștia nu au promovat evaluarea. Încă un procuror a fost descalificat deoarece nu a transmis comisiei declarația sa de avere.

În perioada 21-28 aprilie, comisia va audia opt candidați. Primii doi sunt Vitalie Codreanu și Dumitru Obadă.

  • Codreanu este unul din acuzatori din dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă, și în unul din dosarele omului de afaceri Veaceslav Platon.
  • Dumitru Obadă este, din iunie 2022, agent guvernamental, adică reprezintă guvernul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Anterior, el a condus o secție din cadrul Procuraturii Generale și este unul din fondatorii asociației procurorilor „Pentru lege și dreptate”.

Comisia pre-vetting va verifica veniturile și cheltuielile candidaților din ultimii 15 ani, dacă aceștia și-au declarat toate averile, au achitat impozitele la timp și au respectat normele etice în timpul activității.

Cu ce se ocupă CSP

CSP ia decizii legate de cariera procurorilor, de exemplu, propune procurorului general numirea lor în funcții sau transferul dintr-o procuratură în alta. Procurorul general poate refuza candidatura propusă de CSP o singură dată. Dacă CSP o înaintează repetat, procurorul general este obligat să aprobe numirea.

Procurorul general este, la fel, ales de consiliu, care trimite apoi spre aprobare candidatura președintelui țării. Consiliul examinează plângerile depuse împotriva procurorului general și poate desemna un procuror care va examina faptele invocate în plângere.

De asemenea, CSP poate crea o comisie specială pentru evaluarea performanțelor procurorului general, la solicitarea președintelui țării ori a cel puțin 1/3 din membri. Raportul întocmit de comisie va fi examinat la ședință CSP. Consiliul poate solicita repetarea procedurii de evaluare ori să pună unul din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”. Dacă acordă calificativul „nesatisfăcător”, CSP propune președintelui eliberarea din funcție a procurorului general.

Noua componență a consiliului urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Componența actuală a încercat să organizeze un concurs pentru această funcție, însă l-a anulat după un scandal. La solicitarea guvernanților, desfășurarea unui nou concurs a fost amânată până alegerea noilor membri ai consiliului.

Cine mai face parte din CSP

Consiliul Superior al Procurorilor este compus din 13 membri. Cinci procurori sunt aleși la adunarea generală a procurorilor. Patru persoane sunt membri de drept: avocatul poporului, ministrul Justiției, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și procurorul general.

Alți patru membri sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, înaintați de președintele țării, de Parlament, de Guvern şi de Academia de Științe.

Candidata academiei, Rodica Ciobanu, urmează să fie audiată de comisia pre-vetting, iar Guvernul trebuie să anunțe un nou concurs, după ce, la 6 aprilie, Lilia Potîng a plecat în demisie.

Precedentul judecătorilor

Comisia pre-vetting a evaluat deja candidații la funcția de membru al CSM. Din 28 de judecători care s-au înscris în concurs, cinci au primit undă verde de la comisie, cinci s-au retras, iar restul au fost descalificați.

Din cei 12 reprezentanți ai societății civile care aspirau la funcții în CSM, trei au promovat evaluarea, ceilalți au fost discalificați ori s-au retras din concurs.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG