PA a anunțat, pe 14 noiembrie, că, pe lângă conturile înghețate, alte două țări urmează să pună sechestru pe alte conturi, care au 40 și, respectiv, 50 milioane de dolari, bani proveniți tot din „Laundromat”. În acest sens, PA urmează să solicite instanței de judecată să autorizeze sechestrarea.
Procurorii anticorupție moldoveni susțin că înghețarea conturilor este un „pas important” spre recuperarea acelor sume de bani.
Ce este „Laundromatul rusesc”?
Așa a fost denumită o schemă de legalizare/spălare a banilor proveniți din Rusia, care a activat în perioada 2011-2014.
Schema funcționa astfel: două companii străine încheiau contracte de împrumut, iar garanții acestora erau unele companii rusești și mai mulți rezidenți moldoveni, de obicei din sate mici. Ulterior, una dintre companii se adresa instanței moldovenești pentru recuperarea banilor și îi cerea de la garanți.
Astfel, banii din Rusia ajungeau la Moldindconbank și de acolo erau transferați în alte țări. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 22 de miliarde de dolari au fost retrași din Rusia în cadrul acestei scheme.
În total de 19 bănci rusești și aproximativ o sută de firme din Rusia au fost implicate în schemă. Potrivit Novaya Gazeta, o parte din banii care au fost retrași în cadrul acestei scheme au fost transferați în Danemarca - 954,5 milioane de dolari, Hong Kong - 929 milioane de dolari, China - 916 milioane de dolari, Cipru - 871 milioane de dolari, Marea Britanie - 738,1 milioane de dolari și Elveția - peste 600 milioane de dolari.
Rusia consideră că organizatorul schemei este omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, care ar fi acționat cu ajutorul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Ambii neagă implicarea în schemă.
În 2021, un tribunal rus a condamnat-o pe sora lui Platon, Elena Platon, la 11 ani de închisoare într-unul dintre cazurile Landromat. În perioada 2013-2014, ea a fost director al trezoreriei Moldindconbank. Proprietarii băncilor rusești Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin sunt, de asemenea, printre organizatorii schemei. În 2021, Kuzmin a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar Grigoriev la 12 ani.
Și Moldova investighează implicarea lui Platon în cazul Landromat. Pe acest caz, Procuratura Anticorupție a raportat că a confiscat, în 2022, bunurile lui Platon și ale intermediarilor săi în valoare de 268 de milioane de lei.
Dosarele judecătorilor moldoveni
Sechestrele ar fi fost aplicate în baza probelor colectate de procurorii moldoveni inclusiv în dosarele în care au fost recunoscuți vinovați judecătorii care au pronunțat hotărâri ilegale.
Mai exact, în 2016, 15 judecători din Moldova au fost acuzați de spălare de bani și de pronunțarea unor hotărâri ilegale. În 2020, procurorii au renunțat la acuzațiile de spălare de bani împotriva a 13 judecători (unul a murit în timpul anchetei, altul este căutat).
- Te-ar putea interesa și: Dosarul „Spălătoriei rusești”: judecătorii scoși de sub urmărire penală cer despăgubiri de peste 3,5 milioane de lei
Dosarele privind hotărâri ilegale au fost examinate separat pentru fiecare dintre cei 13. În acest sens, pe 15 mai 2024, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat pe fostul judecător Gheorghe Marchitan. Potrivit anchetei, el a ordonat ilegal unei companii din Marea Britanie să plătească 200.000 de dolari unui garant moldovean și a două companii din Rusia. Dar Marchitan a scăpat de pedeapsă din cauza expirării termenului de prescripție.
El este primul inculpat al cărui caz a ajuns la Curtea de Apel. Celelalte cazuri au fost soluționate deocamdată doar de primele instanțe. În ultimii trei ani, șapte foști judecători au fost achitați în aceste cazuri, patru au fost găsiți vinovați de emiterea hotărârilor ilegale, iar dosarul unui judecător încă se examinează.
Niciunul dintre cei patru găsiți vinovați nu a fost condamnat din cauza expirării termenului de prescripție.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te