Lansarea, miercuri, a gazoductului TurkStream care va transporta anual câteva zeci de miliarde de metri cubi de gaze rusești în Turcia și mai departe în țări balcanice și central-europene, ocolind Ucraina, a fost așteptată și de Republica Moldova. Era văzută ca o soluție pentru evitarea unei crize în caz că s-ar fi întrerupt tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, prin vechea conductă către Balcani, din care se alimentează și Republica Moldova. Dacă se întâmpla asta, Republica Moldova și-ar fi putut lua gaze în revers din conducta nouă. Însă Kievul și Moscova și-au depășit divergențele și s-au înțeles să continue tranzitul prin conducta veche. După ce a fost depășit momentul „vom avea sau nu gaze la iarnă”, a devenit evident că în orice context, TurkStream va aduce Republica Moldova, pe termne mediu și lung, pierderi. În bani incasați în trecut pe tranzitul de gaze.
Your browser doesn’t support HTML5
Odată cu lansarea conductei TurkStream, ce traversează Marea Neagră, un volum considerabil de gaze rusești destinate țărilor din Balcani și Europa Centrală a fost redirecționat pe noua conductă. În consecință, sistemul de transportare ce trece prin Republica Moldova nu mai este folosit la capacitate maximă, prin urmare scad și veniturile provenite din taxa de tranzit. Potrivit datelor lansate de portalul Mold-street.com, dacă în 2018 prin Republica Moldova tranzitau aproape 20 de miliarde de metri cubi de gaze, în prezent sunt transportate aproape două miliarde.
Republica Moldova obținea un venit de 3 dolari la fiecare mie de metri cubi de gaze naturale transportați pe o distanță de o sută de km, fonduri folosite pentru cheltuielile de import a gazelor. Scăderea substanțială a acestor venituri deocamdată nu a cauzat scumpirea gazului livrat pentru consumatorii finali din Moldova, spune redactorul șef al portalului Mold-street.com, Ion Preașcă.
„Aceste venituri acopereau costurile de deservire ale rețelelor de transport. Conductele magistrale oricum trebuie să fie întreținute. Acum prin ele în loc de 20 de miliarde, trec maxim 2 miliarde de metri cubi de gaze. Deci, e o scădere abruptă, de zece ori. Tot acest gaz care vine e destinat, de fapt, doar Republicii Moldova. Respectiv, aceasta are impact asupra tarifului final. Bine, el acum nu s-a majorat, dar în loc să se ieftinească, acesta rămâne la fel sau e posibil să crească în viitor”.
În declarații de presă, managerii Moldova-Gaz și președintele Igor Dodon susțin că ar fi negociat direct cu oficialii ruși și că ar fi obținut o reducere substanțială pentru mia de metri cubi de gaze rusești pe care Republica Moldova îi procură din Federația Rusă. E vorba de 173 de dolari, față de 235 cât erau până la finele anului trecut.
Expertul comunității Watchdog.md, Sergiu Tofilat, nu are prea mare încredere în afirmația că Republica Moldova a beneficiat de o reducere din partea Rusiei, deoarece Gazprom nu avea cum să micșoreze prețul începând din acest an, dată fiind ieftinirea de pe piața internațională:
„Prețul gazului pe care îl plătim noi se stabilește în baza contractului semnat de Moldova-Gaz cu Gazprom încă în 2006 și care e prelungit anual. Prețul gazului se determină în baza formulei din contract și are la bază prețul care a fost în Uniunea Europeană cu un an înainte. În 2019, în UE, prețul gazului a scăzut și din cauza concurenței, și din cauză că operatorii și-au făcut rezerve mari de gaze în ultimii ani, pentru că lumea se temea că se va stopa tranzitul gazului prin Ucraina. Prețul s-au dus în jos de două ori și ceva, iar noi acum beneficiem de faptul că în UE s-a ieftinit gazul anul trecut. Igor Dodon încearcă să speculeze pe chestia asta. El știa încă toamna că anul acesta în Moldova se va ieftini gazul”.
Ieftinirea prețului de procurare a gazului pentru Republica Moldova este puțin probabil să se reflecte în tariful pentru consumatorul final, constată experții cu care am stat de vorbă. Inclusiv din cauza pierderilor generate de lansarea gazoductului TurkStream.