Ce este Platforma de sprijin pentru R. Moldova și ce obțin autoritățile la reuniunile ei

Catherine Colonna, ministra de Externe a Franței, Emmanuel Macron, președintele francez, Maia Sandu, președinta R. Moldova și ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, la cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Moldova, Paris, 21 noiembrie 2022.

Reprezentanți din peste 30 de state și zeci de organizații internaționale se vor reuni marți, la Chișinău, la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru R. Moldova. Europa Liberă explică ce presupune această platformă, cine a creat-o și ce a oferit până acum Republicii Moldova.

Moldova Support Platform este o inițiativă a României, Germaniei și Franței. Scopul ei este de a genera pentru Republica Moldova asistență politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru reformele democratice.

La reuniunile platformei participă instituțiile și statele membre ale Uniunii Europene, țările G7, instituțiile financiare internaționale și organizațiile internaționale, precum și alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Ce ajutoare a primit R. Moldova datorită platformei?

În cadrul celor trei ediții anterioare (5 aprilie – la Berlin, 15 iulie – la București și 21 noiembrie – la Paris), partenerii de dezvoltare au enunțat pentru R. Moldova angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă a circa 1,4 miliarde de euro (peste 28 miliarde de lei).

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Finanțelor de la Chișinău anunța că peste 420 milioane de euro au fost deja transferate în bugetul de stat după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru Moldova.

O parte semnificativă din suportul anunțat la conferințele platformei nu este gestionat de Guvernul Republicii Moldova, ci de agențiile ONU și beneficiari din sectorul privat ai diferitelor proiecte investiționale și scheme de garantare.

Pentru ce sunt acești bani?

Sumele adunate la întrunirile anterioare au fost alocate pentru a compensa cheltuielile populației în facturi, pentru a ajuta agricultorii cu motorină și a dezvolta proiecte de infrastructură, cum ar fi construcția podului Leova-Bumbăta și a tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino.

Totodată, R. Moldova a primit ajutor material pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni și relocarea acestora în statele europene, pentru sprijinirea securității energetice, pentru lupta împotriva corupției.

Unele state au susținut guvernul moldovean în implementarea reformelor, inclusiv în domeniile justiției, combaterii corupției și promovării dezvoltării economice.

Ce va cere Guvernul la reuniunea de la Chișinău?

Anunțând conferința de la Chișinău, premierul Dorin Recean a spus că Guvernul va discuta împreună cu reprezentanții celor peste 30 de țări sprijinul de care are nevoie pentru a acoperi cheltuielile bugetare legate de salarii, pensii și pentru a ajuta în continuare păturile vulnerabile.

R. Moldova are nevoie și de două fonduri de dezvoltare, susține Recean. Aceste fonduri ar trebui să ajute autoritățile să „recupereze din pierderile de la descreșterea economică”, și, în general, ca țara să pornească pe o cale de dezvoltare, de creștere economică.

### Vezi și... ### Ce va cere Guvernul la reuniunea Platformei de sprijin pentru R. Moldova de la Chișinău