Ce este THAAD și de ce SUA îl amplasează în Israel?

Testarea unui sistem antirachetă THAAD în Statele Unite, septembrie 2013.

Statele Unite au anunțat desfășurarea în Israel a unuia din cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă, THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense). Experții spun că măsura face parte din eforturile Washingtonului de a sprijini Israelul împotriva unor posibile atacuri iraniene.

Ce este THAAD?

THAAD este unul din cele mai avansate și puternice sisteme antirachetă din arsenalul SUA.

În acest moment, Israelul folosește mai multe sisteme dezvoltate împreună cu SUA – Iron Dome, David’s Sling și Arrow – pentru a intercepta proiectile, drone și rachete de la diferite altitudini și distanțe.

Sistemul THAAD are un radar avansat care detectează rachete de la distanțe mai mari. Interceptorii sistemului au, de asemenea, o rază mai lungă de acțiune.

„Este un sistem antirachetă net superior”, a declarat Hossein Aryan, un expert în apărare stabilit în Marea Britanie. „Raza sa de acțiune este mult [mai] mare” în comparație cu sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului.

De ce trimit Statele Unite THAAD în Israel?

Decizia SUA a venit după ce, pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete balistice asupra Israelului, un atac despre care unii experți spun că a scos la iveală vulnerabilitățile apărării israeliene.

Aryan afirmă că atacul Iranului a determinat Washingtonul să consolideze capacitățile de apărare antirachetă ale Israelului în cazul „unui alt atac potențial din partea Teheranului”.

Barajul masiv de rachete al Teheranului - cel mai mare atac direct împotriva inamicului său - a fost un răspuns la invazia Israelului în Liban și la asasinarea recentă de către acesta a unor aliați iranieni cheie din regiune.

Israelul a minimalizat pagubele provocate de atacul iranian. Dar imaginile din satelit par să arate că aproximativ 30 de rachete balistice au aterizat în interiorul și în jurul bazei aeriene Nevatim din sudul Israelului. Imaginile arată deteriorări ale clădirilor și cratere pe pista de aterizare a bazei.

Baza Nevatim găzduiește avioane de luptă de fabricație americană F-35. Experții spun că rachetele iraniene au ratat de puțin unele avioane staționate la bază.

Iar o rachetă a ajuns în apropierea sediului Mossad (agenția israeliană de spionaj) de la Tel Aviv, unde a produs un crater adânc.

Israelul a promis un răspuns sever la atacul cu rachete al Iranului.

Între timp, patru soldați israelieni au fost uciși într-o bază militară, pe 13 octombrie, în urma unui atac cu dronă al Hezbollah, grupul armat și partidul politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Shahank Johsi, cercetător asociat la King's College din Londra, a declarat că Washingtonul trimite sistemul THAAD „deoarece anticipează că răspunsul Israelului la recentul baraj de rachete iranian va fi un atac mare și semnificativ”.

Ceea ce va provoca „cel mai probabil o altă lovitură iraniană”, spune el.

Un soldat israelian lângă rămășițele unei rachete balistice Emad, la baza militară Julis, la câteva zile după un atac al Iranului asupra Israelului, 9 octombrie 2024.

Joshi, care este și jurnalist specializat în domeniul apărării la The Economist, spune că Israelul are o serie largă de opțiuni, de la lovirea instalațiilor militare iraniene până la țintirea liderilor săi sau a siturilor nucleare.

„Indiferent ce vor alege, liderii iranieni vor riposta în forță”, spune el.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te