Ce înseamnă pentru R. Moldova aderarea la coridorul vertical de transport al gazelor naturale

Ministrul Energiei, Victor Parlicov (dreapta), participă la ședința ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) din Atena, Grecia, 19 ianuarie 2024.

Autoritățile de la Chișinău spun că aderarea Republicii Moldova la coridorul vertical de transport al gazelor naturale va ajuta țara să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și îi va reduce dependența față de concernul rus Gazprom.

R. Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei. Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din R. Moldova, Vestmoldtransgaz, a semnat un memorandum în acest sens, pe 19 ianuarie, la ședința ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) de la Atena.

„La memorandum au aderat operatorii de sistem, adică întreprinderile care gestionează rețelele de transport al gazelor din țările respective. Aderarea la acest memorandum înseamnă diversificarea surselor și căilor de aprovizionare cu gaze naturale a Europei Centrale și de Sud-Est, ceea ce duce la reducerea dependenței față de Gazprom”, a spus Europei Libere secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Anunțat pentru prima dată în 2016, coridorul vertical va fi integrat acum în gazoductul transbalcanic și va permite transportul gazelor naturale din Grecia către R. Moldova și către depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gazele naturale din Azerbaidjan, cât și gaze lichefiate de la terminalele Revitus și Alexandroupolis din Grecia.

Energocom a testat deja cum vor avea loc aceste achiziții. Un prim lot de gaze lichefiate destinat R. Moldova va ajunge în această săptămână la noua instalație plutitoare de depozitare și regazeificare din Alexandroupolis, Grecia, și va fi apoi livrat în R. Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, conceptul de coridor vertical nu este un proiect tradițional de gazoduct unic, ci un sistem care conectează rețelele naționale de gaze și alte infrastructuri de gaze pentru a asigura tranzitul gazelor și a contribui astfel la securitatea energetică.

Operatorii sistemelor de gaze din țările membre ale CESEC au mai decis, la Atena, să extindă capacitatea acestui gazoduct și să facă toate cele trei conducte să funcționeze în sens invers, și nu doar una, ca în prezent. Gazoductul poate transporta de la nord la sud 27 de miliarde de metri cubi pe an, însă acum sunt disponibile doar 5 miliarde la granița româno-bulgară și 4 miliarde la hotarul româno-ucrainean.

Istoric, gazoductul transbalcanic transporta gaze rusești către Balcani prin Ucraina, R. Moldova și România. În 2020, însă, Rusia a direcționat livrările spre țările din Balcani prin gazoductul Turkish Stream.

Traseul gazelor, în sens invers

Coridorul vertical care va urma traseul gazoductului transbalcanic.

Constantin Borosan a precizat că, prin gazoductul transbalcanic, pot fi transportate gaze pentru acoperirea consumului în Grecia, Bulgaria, România, R. Moldova, Ucraina, Ungaria și Slovacia. Este vorba de traseul care începe de la terminalele de gaze lichefiate din partea de sud a Europei, din Grecia, până în țările din Europa Centrală și în depozitele din Ucraina.

„R. Moldova devine, de fapt, un furnizor de securitate energetică în regiune. Dacă anterior doar solicitam asistență pentru securitatea energetică a R. Moldova, acum și contribuim la asigurarea acestei securități”, susține oficialul.

Borosan precizează că tranzitul de gaze rusești prin Ucraina s-a redus dramatic după începerea războiului, iar acum are loc doar prin punctul de intrare Sudja și este vorba de maximum 45 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

„Contractul privind tranzitul prin Ucraina s-ar putea să nu mai fie prelungit, astfel încât coridorul vertical are capacitatea reală de a substitui acest tranzit”, a menționat secretarul de stat.

Potrivit lui, faptul că R. Moldova face parte din acest coridor vertical este, în mare parte, datorită faptului că sistemul de transport al gazelor a fost preluat de Vestmoldtransgaz, subsidiara întreprinderii energetice de stat din România, care a înlocuit Moldovatransgaz – o companie-fiică a Moldovagaz, controlată de gigantul rus Gazprom.

„Să ne imaginăm dacă ar fi fost posibil să fie semnat acest acord de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale și pentru reducerea dependenței față de Gazprom de către o companie care era dependentă de Gazprom”, a punctat reprezentantul Ministerului Energiei.

### Vezi și... ### Explainer | Ce înseamnă pentru piața gazelor preluarea sistemului de transport de către Vestmoldtransgaz