Linkuri accesibilitate

Transnistria va rămâne fără gaze rusești în 2024, după ce Ucraina va opri tranzitul spre Europa. Care sunt efectele pentru Chișinău


Bărbați în trecere pe lângă sediul companiei Naftogaz din Kiev, Ucraina. Imagine din arhivă
Bărbați în trecere pe lângă sediul companiei Naftogaz din Kiev, Ucraina. Imagine din arhivă

Tiraspolul va mai profita doar un an de gaze gratuite din Federația Rusă, iar Chișinăul – de energie electrică din regiunea transnistreană la un preț mai mic decât cel de piață, deoarece Ucraina nu va prelungi, în decembrie 2024, contractul de tranzit al gazelor rusești spre Europa.

Anunțul a fost făcut de directorul companiei ucrainene „Naftogaz”, Alexei Cernîșov, într-un interviu pentru serviciul ucrainean al Europei Libere.

Alexei Cernîșov, directorul Naftogaz
Alexei Cernîșov, directorul Naftogaz

„Trebuie să fim un partener de încredere pentru aliații noștri din Europa, pentru țările care au nevoie de gaz, dar acest acord [cu „Gazprom”] se va încheia la sfârșitul anului 2024 și nu avem nicio intenție sau inițiativă de a-l prelungi”, a declarat Cernîșov.

Cu câteva zile înainte de acest anunț, Chișinăul și Tiraspolul au prelungit până în decembrie 2024 (exact când expiră și contractul de tranzit între „Naftogaz” și „Gazprom”) contractul de achiziție a energiei electrice pentru malul drept al Nistrului de la Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES).

Iar pe 19 octombrie autoritățile din regiunea transnistreană au anunțat că vor avea gaze rusești suficiente pentru locuitorii din stânga Nistrului, dar și pentru a produce energie electrică ieftină pentru malul drept.

La fel ca țările Uniunii Europene, R. Moldova se pregătește pentru momentul în care Ucraina va opri tranzitul de gaze rusești spre Europa. Dacă în cazul gazelor, Chișinăul s-a reorientat spre piața europeană și le importă acum prin România, situația cu energia electrică este diferită. Chiar și fiind conectată la rețeaua ENTSO-E și având acces la piața energetică europeană, R. Moldova nu este totalmente independentă.

Rețelele moldovenești sunt conectate cu cele ucrainene și, „de fiecare dată când Rusia bombardează rețeaua electrică a Ucrainei, avem probleme”, spune președinta Maia Sandu.

O ieșire din situație ar fi linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, prin care ar fi posibil importul de curent electric din România. Construcția acestei linii este încă în proces și Chișinăul planifică să o aibă funcțională abia în 2025.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat anterior la Europa Liberă că R. Moldova trebuie să se pregătească de posibilitatea de a porni procesul de reintegrare a țării, atunci când regiunea transnistreană va fi deconectată de la gazele rusești.

„Fără livrările de gaze rusești, Transnistria va intra în faliment în câteva luni și se va crea o criză umanitară. Aceasta este problema pe care va trebui să o rezolve Chișinăul”, spunea fostul consilier prezidențial în domeniul energetic.

În acest caz, susține Tofilat, se pot crea condiții necesare pentru soluționarea conflictului transnistrean și pentru reintegrarea țării, iar Chișinăul trebuie să fie gata de un astfel de scenariu.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG