Ce măsuri se iau pentru ca serviciile dentare să fie sigure atât pentru pacient, cât și pentru medic?

În urma afirmațiilor autorităților că restricțiile anti-coronavirus se vor relaxa tot mai mult, dar în lipsa unui plan limpede al relaxării, oamenii se întreabă când vor putea merge din nou la piață sau când se vor putea duce la coafor.

Așadar când se pot relua niște servicii care poate nu sunt chiar strict necesare, dar nu prea suferă nici multă amânare: serviciile stomatologice.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce măsuri se iau pentru ca serviciile dentare să fie sigure

Vizitele programate la stomatolog și activitatea cabinetelor dentare private au fost interzise din martie, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Li s-a permis să activeze doar policlinicilor municipale de stat și centrelor stomatologice raionale. Dar și acestea aveau dreptul să accepte doar cazuri de urgență. Ce înseamnă acest lucru? Că pacienții care au fost „prinși” de pandemie în mijlocului unui tratament ortodontic, bunăoară, prin care se corectează mușcătura, și care periodic trebuie să meargă la medic pentru ajustări, cel mai probabil vor lua tratamentul de la capăt și să-și asume cheltuielile financiare suplimentare.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldova ştirbă. Cât de afectaţi sunt moldovenii de boli dentare şi cât de accesibilă este asistenţa stomatologică

De la instituirea stării de urgență, Centrul stomatologic raional din Cahul deservește pacienții din trei raioane ale țării. Managerul centrului, Sergiu Radu, spune că medicii stomatologi care activează în instituțiile publice, în special cele raionale și care au încheiate contracte cu Casa națională de asigurări în medicină (CNAM), s-au pomenit între ciocan și nicovală: pe de o parte, au trebuit să activeze în continuare, cu riscul de a fi infectați, pe de altă parte, fiind într-o instituție publică aflată la autofinanțare, au trebuit să cumpere din propriul buzunar echipamente de protecție.

Riscul medicului stomatolog în această perioadă e ca riscul unui medic anesteziolog

„Vorbim despre o perioadă destul de grea, în care am fost lăsați la un nivel cu frizeriile, cu saloanele de frumusețe. Ministerul ne-a acordat 20 de viziere în două luni cât am lucrat și două cutii cu mănuși. Riscul medicului stomatolog în această perioadă e ca riscul unui medic anesteziolog care intubează, adică, noi avem un contact direct – 15 cm de la pacient, inspirăm când el expiră și acest virus pătrunde direct în plămâni, fără a trece o barieră imunitară, oarecare. Cred că centrele stomatologice raionale sunt într-un minus mare sau chiar pot să dea faliment.”

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală faptul că în Republica Moldova lipsește o strategie clară „de sănătate dentară” a populației, în special a celei rurale.

Bunăoară, Casa Națională de Asigurări în Medicină compensează doar 20 de lei pentru o vizită de urgență la medicul dentist din cadrul unui centru stomatologic raional. În condițiile de pandemie aceste centre nu pot oferi servicii dentare private sau programate, iată de ce o parte dintre ele riscă să falimenteze, spune Sergiu Radu.

### Vezi și... ### Irina Popov: Lucrurile se schimbă, pacienții devin tot mai informați și le pasă de propria sănătate

Președintele Asociației Stomatologilor din Republica Moldova, Oleg Solomon, spune că pandemia de COVID-19 a ridicat și probleme financiare pentru majoritatea clinicilor stomatologice. O bună parte închiriau sediile pentru cabinete, iar acum s-au văzut în imposibilitatea de a plăti pentru chirie. În ce privește reluarea activității clinicilor stomatologice, Oleg Solomon spune că în prezent Comisia pentru Situații Excepționale examinează un proiect de dispoziție care va conține și reguli de protecție în cabinetele stomatologice, astfel încât serviciile dentare să fie sigure atât pentru pacient, cât și pentru medic:

„Asociația a mers cu un demers către Ministerul Sănătății și a rugat ca după data de 15 să se redeschidă activitatea medicală stomatologică planificată, nu doar de urgență. În acest moment, noi, medicii, înainte ca să începem a activa trebuie să avem același echipament de urgență, fiindcă nu avem cum să știm despre fiecare pacient dacă este bolnav sau nu. El vine cu transportul public, nu știm cu cine discută până la clinică, cum a fost protejat până a venit la clinica stomatologică. În afară de aceasta, în cabinet trebuie să fie un grafic special de sterilizare și un regulament despre măsurile de protecție pentru pacient și pentru medic”.

### Vezi și... ### Dumitru Noroc: „Sistemul de sănătate îi pus la pământ la noi în țară”

Datele cu care operează autoritățile arată că în Republica Moldova, doar în unul din zece sate există un cabinet stomatologic. De multe ori însă doar adresa juridică a cabinetului este în localitate, medicul activând, de fapt, într-un oraș apropiat. Din cauza unor contracte depășite pe care le au cu CNAM, centrele stomatologice raionale sunt dotate modest, iar medicii se simt discriminați în raport cu colegii lor din privat. Or, ultimii evită să ia pacienții cu diabet, pe cei cu boli cardiovasculare, aceștia ajungând tot în clinicile de stat, sprijinite cu bani puțini de autorități.