Cea mai mare organizație LGBT din Europa condamnă Bulgaria pentru o lege de inspirație rusească

Criticii spun că amendamentul înaintat de formațiunea de extremă-dreapta „Renaștere” încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Parlamentul Bulgariei a adoptat miercuri, 7 august, un amendament controversat la legea educației, care interzice „propaganda” LGBT în școli și a introdus definiția „orientării sexuale tradiționale” în legislația națională. Decizia a fost condamnată de cea mai mare asociație a organizațiilor LGBT.

Filiala europeană a Asociației Internaționale a lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor (ILGA-Europe) a condamnat adoptarea „rapidă” a legislației care interzice reprezentarea identităților LGBTI în școlile din Bulgaria.

Reprezentanții organizației au calificat legislația, despre care spun că este inspirată din Rusia și Ungaria, ca fiind un atac la adresa drepturilor copiilor și o încercare a extremei-drepte și partidelor pro-ruse de a strânge voturi înaintea alegerilor anticipate.

„Susținătorii legii, Partidul Renașterii și toți cei care au votat în favoarea legii susțin că fac asta pentru a proteja tinerii, însă adevărul este că acesta este un atac la adresa drepturilor copiilor, în special a copiilor LGBTI”, a spus directorul ILGA-Europe, Chaber.

Prevederea privind interdicția de promovare a propagandei LGBT în școli a fost adăugată prin intermediul unui amendament la Legea educației preșcolare și școlare. Acesta a fost înaintat în Parlament de partidul pro-rus al Renașterii și a trecut cu votul a 159 de deputați, din cam toate partidele, la capătul unei ședințe maraton, care a fost și ultima din această sesiune a legislativului bulgar.

Amendamentul prevede interzicerea „propagandei, promovării sau incitării pe orice cale, directă sau indirectă, în sistemul educațional a ideilor și viziunilor legate de orientarea sexuală netradițională și/sau identitatea de gen alta decât cea biologică”.

În aceeași ședință, parlamentarii au votat de asemenea pentru un text separat care definește „orientarea sexuală netradițională” ca fiind „diferită față de cea general acceptată și de noțiune stabilite în tradiția legală bulgară privind atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoanele de sex opus”.

Aceste prevederi au fost adoptate cu o majoritate mai mică de voturi.

Principalele argumente pentru aceste schimbări au fost că ele reprezintă spiritul Constituției Bulgariei, care stipulează că mariajul este posibil doar între un bărbat și o femeie, de rând cu valorile ortodoxe.

Multe dintre criticile care au vizat aceste schimbări s-au axat pe termenul „orientare sexuală netradițională” care ar fi asemănătoare cu definiția orientării sexuale de pe enciclopedia online, Wikipedia.

„Atunci când luăm texte de pe Wikipedia pentru a face legi, nu este vorba de orientare de dreapta, nu este vorba de orientare conservatoare și nu este vorba de protecția copiilor bulgari, ci de populism ieftin", a declarat Elisaveta Belobradova, de la partidul reformist Noi Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democratică (PP-DB).

Colegul său din partea partidului de centru-dreapta GERB, Gheorghi Gheorghiev, a declarat că, prin adoptarea unei definiții a „orientării sexuale netradiționale”, deputații au stabilit un „precedent nemaiauzit” în sistemul juridic al unui stat membru al UE. Textul este discriminatoriu și contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului, a spus el.

După adoptarea amendamentului și a textului pe străzile din Sofia au avut loc mai multe proteste. Oamenii au scandat „Rușine să vă fie!” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria!”.

Bulgaria se numără printre ultimele țări din UE care nu acordă drepturi cuplurilor de același sex, deși este obligată să o facă în baza unor decizii ale justiției UE, ca și vecina ei de la nord, România. Celelalte țări din UE care resping încă aceste drepturi sunt Polonia, Slovacia și Lituania. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te