CEC explică decizia târzie de la Bălți: a vrut să elimine orice dubiu juridic (Angelica Caraman, președinta CEC)

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri amânate la Bălți: „Așa nu se face” - reportajul din ziua celui de al doilea tur de scrutin, 5 decembrie 2021.

Bălți, 5 decembrie 2021

CEC a decis să suspende turul doi al alegerilor pentru primăria Bălți, chiar dacă în duminica votului, pentru că a vrut să se evite orice dubiu juridic, a declarat duminică seară la Europa Liberă, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

D-na Caraman a mai explicat că CEC a vrut totodată ca situația să fie clară și pentru alegători, motiv pentru care nu a ales calea de a organiza totuși turul doi al scrutinului cu un singur candidat.

Primul tur al alegerilor pentru funcția de primar la Bălți, din 21 noiembrie 2021, fusese câștigat detașat de Marina Tauber, cu aproape 50% din voturi, urmată de fostul primar interimar, Nicolai Grigorișin și de candidatul partidului PAS.

Alegerea CEC a fost însă criticată de organizației Promo_LEX, care monitorizează alegerile.

Tot într-un interviu cu Europa Liberă, Nicolae Panfil – șeful echipei de observatori la Bălți – argumentează că turul doi trebuia totuși să aibă loc, pe buletine fiind însă marcat „exclus” în dreptul numelui Marinei Tauber. Oricum, Promo-LEX critică soluția aleasă pentru alegeri și nu motivul pentru care Marina Tauber a fost exclusă, și anume faptul că nu a declarat banii cheltuiți pe hrana pentru echipa electorală.

„Legea trebuie să stea în capul mesei” a mai spus Panfil, dar CEC trebuia să fie mai proactiv și mai rapid în a cere excluderea unui candidat.

Bălți, 5 decembrie 2021

La rândul său, președinta CEC, Angelica Caraman a respins afirmația că motivul invocat de CEC pentru excluderea candidatei Partidului Șor – banii cheltuiți pe hrană - nu s-ar regăsi în Codul electoral sau în declarațiile de cheltuieli făcute de alți candidați.

„ (...) alți concurenți electorali au declarat aceste cheltuieli la cheltuieli de protocol, aceste detalii sunt în anexele la regulamentul aprobat de Comisia Electorală Centrală privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale” a spus Angelica Caraman în interviul cu Europa Liberă.