Cehia: suporterii dezinformării forțează uși la tribunal  

„Noi suntem legea!”, și „Gestapo! Gestapo!”, au scandat în clădirea unui tribunal din Praga suporterii unei cehoaice condamnată pentru răspândirea de informații false și alarmiste.

Ei au forțat ușa sălii de judecată, lovind gardienii și silind-o pe judecătoare să-și părăsească locul de muncă. Astfel s-a declanșat în Cehia o dezbatere despre siguranța judiciarului, dar și despre apetitul de minciuni al unei părți a populației.

„Vor trage în copii pe locul de joacă”

La 30 mai, tribunalul orășenesc din capitala Cehiei a ținut o ședință de judecată în dosarul Janei Peterková, o fostă ziaristă de 47 de ani ajunsă celebră prin publicarea de informații neconfirmate pe Facebook.

### Vezi și... ### Cenzura pe internet. Regimurile autoritare, combaterea propagandei și libertatea de exprimare

În vremea pandemiei de COVID-19, ea a scris pe net că Cehia urmează să fie ocupată de trupe NATO care vor sili populația să se vaccineze, iar în caz de refuz vor deschide focul, inclusiv împotriva copiilor „pe terenul de joacă”, că Germania se pregătește să redeschidă lagărele de concentrare ca să-i închidă pe antivaxeri, că forțe obscure vor să reducă populația planetei cu 70%, cu ajutorul vaccinului etc.

În ciuda acestor enormități, sau poate tocmai datorită lor, Peterková și-a construit o bază solidă de „urmăritori” pe Facebook, unde a descris pas cu pas, inclusiv prin transmisii live, confruntările ei cu „sistemul” care vrea să o împiedice să spună „adevărul”.

În februarie 2023 a fost condamnată în primă instanță la 4 ani de închisoare, condiționat, și a făcut apel.

În pledoaria ei finală la proces, în februarie, Peterková a spus despre pandemie: „A fost o perioadă când realitatea nu era neapărat realitate, iar adevărul nu era neapărat adevăr”.

După întreruperea cauzată de violențe, tribunalul asaltat de aproximativ 80 de suporteri la 30 mai i-a confirmat pedeapsa din februarie, redusă la doi ani.

### Vezi și... ### Ce este Legislația Serviciilor Digitale (Digital Services Act) prin care UE vrea să controleze Google, Facebook și TikTok

De la cuvânt mincinos, la violență

Incidentul a fost condamnat de îndată de ministrul ceh de interne Vít Rakušan: „Nu. Nimeni dintre noi nu este legea și nimeni nu este mai presus de lege”, a scris el pe Twitter, în replică la scandările din holul sălii de judecată. „Asemenea excese arată ce mică este distanța dintre cuvântul mincinos sau plin de ură - și actul violenței”.

În urma incidentului de la tribunal a fost tratată medical o persoană atinsă de gaze lacrimogene.

Peterková și avocatul ei au spus că de vină pentru incidentul care a făcut necesară intervenția poliției ar fi tribunalul, care a pus la dispoziție o sală prea mică.

Ea a respins constant, în timpul procesului, orice vină pentru minciunile de pe net, spunând mereu că au fost „opiniile” sale, iar adevăratul vinovat de minciuni în timpul pandemiei rămâne guvernul din acea vreme, condus de Andrej Babiš.

Recidivista cu multe datorii

Violențele în instanță sunt rare în Cehia, dar anul acesta nu au fost chiar unice: în martie, gardienii și judecătorul unui tribunal din Praga au avut mari greutăți cu liniștirea unui public agresiv tot într-un caz legate de postări pe net. Atunci, doi bărbați au fost găsiți vinovați de instigare la ură împotriva refugiaților ucraineni.

Un purtător de cuvânt al tribunalului orășenesc de la Praga a spus în legătură cu noul incident că ar putea fi calificat ca huliganism, insultă la adresa justiției sau chiar violență împotriva unui oficial public.

Peterková nu se află la prima pedeapsă pentru dezinformare pe net. În ianuarie 2023 ea a fost condamnată să plătească o amendă de 250 de mii de coroane cehești (aproape 10.000 de euro) pentru minciuna că într-o casă de seniori de lângă Praga ar fi murit mai mulți clienți din cauza vaccinării împotriva COVID-19.

Condamnata, care se confruntă cu mai multe execuții din cauza datoriilor neplătite, spune că nu are de unde achita amenda, și face apel la urmăritorii ei pe net să-i trimită bani.

### Vezi și... ### Lumea din jur | Cehia: prima amendă pentru dezinformare în pandemie

O lume paralelă

Într-unul din multele comentarii pe tema violenței din tribunal apărute în presa cehă, Martin Fendrych scrie în Aktualne.cz că este posibil ca instanța să nu fi fost bine pregătită pentru procesul cu dezinformatoarea, subestimând riscul.

„Dacă ar fi fost vorba de un ucigaș, gardienii s-ar fi pregătit mai bine”, scrie Fendrych. „Dezinformatoarea nu li s-a părut probabil periculoasă, dar acum au înțeles probabil că vremurile se schimbă. Peterková trăiește într-o lume paralelă, respinge actualul sistem și este urmată de destul de mulți oameni care îl resping și ei”.

În opinia comentatorului, incidentul este „urmarea indiferenței cronice (a autorităților) față de răspândirea de informații false”.

Într-un interviu cu același portal de știri, Petra Mlejnková, politolog, spune că – păstrând proporțiile – atacul de la tribunal este un fel de atac asupra Congresului, în variantă cehă, dar asupra altui pilon al democrației, judiciarul.

„Au mai fost procese riscante, cu subtext rasist, neo-nazist - spune Mlejnková - dar niciodată nu s-a ajuns așa de departe”.

Ea atrage atenția că în absența unei reacții ferme, grupurile sociale atrase de dezinformare, măcinate de frustrare și ură față de sistem, vor fi tentate și în continuare „să vadă până unde li se permite să meargă” în atacarea instituțiilor democratice, despre care spun, într-o tipică dezinformare, că ar fi „totalitare”.

### Vezi și... ### Rusia, China și teoriile conspirației (raport)