Cele două mitropolii ortodoxe din R. Moldova îndeamnă enoriașii să participe activ la recensământ

Recenzori colectând date în satul Tricolici, raionul Căușeni, aprilie 2024.

Capii celor două mitropolii ortodoxe din Republica Moldova și-au îndemnat enoriașii, în apeluri lansate separat, pe 16 aprilie, să participe activ la Recensământul populației și locuințelor 2024, prezentând însă perspective diferite asupra importanței acestui eveniment.

Mitropolitul Moldovei Vladimir, care conduce biserica subordonată Patriarhiei Ruse, a spus că recensământul reprezintă „un proces vital” pentru „planificarea și dezvoltarea societății” și i-a îndemnat pe preoți și credincioși să sprijine recenzorii în misiunea lor de a colecta date precise.

„Recensământul reprezintă o oportunitate unică de a contribui la modelarea viitorului nostru colectiv. Este un act de responsabilitate civică și morală”, se spune în mesajul ÎPS Vladimir, publicat pe site-ul Mitropoliei Moldovei.

Prelații Mitropoliei Moldovei au sprijinit și în trecut, se pare, eforturile autorităților de a organiza recensăminte în Republica Moldova și au făcut adesea referiri la datele din 2014, potrivit cărora 96,8% din cetățenii țării s-au identificat ca fiind creștin ortodocși.

Într-un rar mesaj către enoriașii Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Petru a spus că recensământul este un prilej oportun pentru a „mărturisi cine suntem, de unde venim și în ce credem”.

Mitropolitul Basarabiei i-a îndemnat pe credincioși să se implice „cu fervoare și responsabilitate” în procesul recensământului și să își declare „apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă”.

„Naționalitatea românească este un temei de unitate și solidaritate pentru întreaga noastră comunitate, indiferent de granițe și de contexte istorice”, a spus ÎPS Petru. Despre limba română, mitropolitul a zis că este „comoara cea mai de preț a identității noastre culturale și lingvistice”. Iar credința ortodoxă a descris-o ca fiind „piatra de temelie a identității noastre spirituale și religioase”.

  • Recensământul populației și locuințelor a început pe 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie. Este al treilea recensământ organizat după declararea independenței Republicii Moldova.
  • La o săptămână de la începutul colectării datelor, directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a declarat, la o conferință de presă, că populația este în mare parte receptivă, deși formularea și relevanța unor întrebări din chestionar au stârnit critici. Recenzorii au fost instruiți însă să răspundă tuturor nelămuririlor respondenților.
    ### Vezi și... ### Podcastul Reporterii | Unde a ajuns conflictul dintre mitropolii