Cine sunt „prietenii” lui Vasile Tarlev din România sau cum a amestecat fostul premier comunist fotbalul cu politica

De la stânga la dreapta: Vasile Tarlve, Liviu Bicuți, Nicolae Ciornîi. 13 august, Chișinău.

Cine este misteriosul „domn Liviu”, un om de afaceri român adus la Chișinău de „statalistul” Vasile Tarlev pentru a „salva” împreună cu el un club de fotbal simbol, înainte de prezidențiale? Europa Liberă a aflat că este Liviu-Gheorghe Bicuți, iar investiția în FC Zimbru nu mai este sigură.

La câteva zile după o conferință de presă ținută la Chișinău alături de fostul premier moldovean, Bicuți își exprima furia într-o discuție cu Europa Liberă din cauza conotației electorale pe care a căpătat-o apariția sa în compania lui Tarlev — acesta vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 20 octombrie și să facă agitație împotriva unui vot „DA” la referendumul din aceeași zi despre aderarea Republicii Moldova la UE.

Omul de afaceri român nu este deranjat neapărat de faptul că a apărut alături de un fost premier comunist, cu vederi pro-ruse, care se opune integrării europene a R. Moldova. În cuvintele sale, Tarlev „poate să fie pro-Tailanda, poate să fie pro-Somalia, poate fi pro-ce vrea el”. Ceea ce îl deranjează pe Bicuți este că a fost amestecat fără să vrea într-o campanie electorală, dar și reacțiile negative din presă.

Ce s-a întâmplat

Pe 13 august, FC Zimbru a organizat o conferință de presă la Chișinău pentru a anunța semnarea unui acord de colaborare cu „un grup de investitori români”, care l-ar ajuta să iasă dintr-o criză îndelungată.

La conferință au apărut Nicolae Ciornîi, președintele de onoare al FC Zimbru, care tocmai îi cedase funcția de președinte lui Andrei Semenchuk; Vasile Tarlev care a fost inclus în Consiliului de Administrație al clubului și „investitorii” români în frunte cu Bicuți.

Bicuți (s), alături de Tarlev (centru) și Ciornîi la conferința de la Chișinău la care au fost promise investițiile în FC Zimbru.

Cu Ciornîi, Tarlev s-ar afla în relație de amiciție, potrivit spuselor ambilor, cel puțin din perioada în care conducea guvernul PCRM, iar cu Bicuți s-ar ști datorită activității sale antreprenoriale – conduce ca președinte Congresul Național al Industriașilor şi Antreprenorilor din R. Moldova.

Proaspăt revenit în politică și cu intenția de a candida la președinție tocmai anunțată, Tarlev a spus că nu a putut rămâne „indiferent” față de situația unei echipe de fotbal simbol a R. Moldova și de aceea s-a alăturat unui efort de a găsi investitori. Tarlev s-a „adresat” după sprijin „prietenilor din țară și de peste hotare”, iar primii care au răspuns au fost desigur „prietenii din România”.

Din partea „investitorilor” români, în conferința de presă a vorbit doar Bicuți, care a fost prezentat simplu, „domnul Liviu”. El a spus că a venit la Chișinău din trei motive: echipa Zimbru, fanii ei și „președintele Tarlev, care în România are o valoare deosebită”.

Dar la câteva zile după conferință, Bicuți a spus Europei Libere că „se ferește să-i mai pronunțe numele” lui Tarlev din cauza contextului electoral în care crede că a fost atras.

La rândul său, Tarlev a spus Europei Liberă că evenimentul din 13 august nu ar „nimic cu campania electorală”. În ceea ce ține de investiție, Tarlev „mai speră” să-l aibă ca Bicuți ca investitor.

Ce se știe despre Bicuți

Specialist în vânzări (sales manager) în domeniul medical, Bicuți a spus Europei Libere că reprezintă un grup de asociați care fac business din 1997, având acum „peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri” și „aproape 1000 de angajați la nivel de grup”.

Bazele de date românești consultate de Europa Liberă sugerează că Bicuți este asociat în patru firme (dintre care două înființate în 2023), având un singur angajat fiecare. Anul trecut, doar două dintre firmele sale au avut profit, de peste 5 milioane de RON în total (aproximativ 1 milion de euro). Afaceri cu profituri mai mici a avut în 2023 și fiul lui, Andrei Bicuți.

La Chișinău, Bicuți a fost însoțit de fiul său, care ar fi și directorul de imagine al grupului lor, dar și de doi foști fotbaliști, Dan Alexa și Ovidiu Burcă, prezentați drept „consilieri sportivi” ai săi.

Cum a ajuns Bicuți la Chișinău

Omul de afaceri a spus Europei Libere că a decis să vină în R. Moldova după ce a văzut o scrisoare deschisă a FC Zimbru, distribuită pe 9 august de Tarlev, în care clubul moldovean cerea ajutor.

Fanii FC Zimbru la un meci de fotbal din aprilie 2024, disputat pe stadionul echipei.

Bicuți și asociații săi l-au sunat mai întâi pe Tarlev, dar acesta nu le-a răspuns la telefon. Așa încât potențialii investitori români au contactat și „două-trei televiziuni” moldovene pentru că nu doreau să vină la Chișinău „să se facă de râs”, ci să ajute „cea mai iubită echipă” de fotbal de aici.

Bicuți a confirmat Europei Libere că a semnat într-adevăr un contract de colaborare între grupul său și FC Zimbru. Dar a spus că până la investiții este un drum lung. „Putem să fim acționari minoritari, acționari majoritari, să preluăm clubul sau negocierile pot să n-ajungă la niciun numitor comun”, a spus el.

Negocierile pot dura cu atât mai mult cu cât, acum, după pățania electorală, avocații grupului său (Bicuți ar avea tocmai 11) vor verifica și răsverifica „fiecare chichiță juridică” din contractul de colaborare. Iar dacă verificările vor sugera că lucrurile sunt „tulburi”, „ne retragem și nu veți mai auzi de noi niciodată”.

În tot cazul, până la terminarea alegerilor șansele ca Bicuți și asociații săi să mai calce la Chișinău „sunt spre zero”, a spus omul de afaceri Europei Libere, iar pentru „greșeala” de a-l fi amestecat în alegerile moldovene, în propria sa echipă, „vor cădea niște capete”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te