Comercianții care vor renunța la patentă vor primi compensații de la stat pentru a-și cumpăra case de marcat

Câteva sute de comercianți din Chișinău și mai multe raioane au protestat luni, 26 iunie, în fața Guvernului, față de obligativitatea de a renunța la patenta de întreprinzător, începând cu 1 iulie, 2023

Comercianții cu amănuntul în bază de patentă, care sunt obligați să treacă la activitate independentă de la 1 iulie, vor putea primi până la 10.000 de lei pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă. Guvernul a aprobat un regulament cu privire la alocarea acestor compensații.

Titularii de patente care activează în piețe vor putea depune cereri pentru a obține compensații pentru trecerea la activitatea independentă la subdiviziunile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat sau, în format online, pe pagina Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: www.oda.md.

Solicitanții vor trebui să prezinte documente care să confirme cheltuielile suportate și vor primi banii în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii. Compensațiile vor fi alocate pentru procurarea caselor de marcat, utilizarea cărora va deveni obligatorie, dar și pentru amenajarea spațiului de vânzare și îmbunătățirea condițiilor la locul de muncă.

### Vezi și... ### Explainer | Fără patentă de întreprinzător pentru comercianți, de la 1 iulie. Care vor fi noile reguli?

Autoritățile au estimat că, pentru a trece la activitatea independentă, comercianții ar cheltui între 6.500 și 10.000 de lei, iar valoarea totală a compensațiilor, care ar urma să fie oferite din bugetul de stat, ar fi de 35 milioane de lei.

„Ne angajăm să le oferim un mediu propice pentru a-și dezvolta afacerile într-un mod civilizat și organizat”, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care este autorul inițiativei.

Titularii de patentă care activează în piețe refuză să treacă la forma de activitatea independentă și nu vor să procure case de marcat. Ei spun că au venituri mici și muncesc în condiții grele, iar această schimbare le va îngreuna activitatea. De asemenea, comercianții spun că majoritatea celor care vând în piețe sunt bătrâni, nu pricep în tehnologii și nu văd rostul să-și cumpere case de marcat. Prin urmare, ei anunță că vor protesta față de noile reguli și cer negocieri cu autoritățile pentru a ajunge la un numitor comun.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în R. Moldova activează în baza patentei de întreprinzători circa 4.800 de comercianți.

### Vezi și... ### Deținătorii de patente au protestat la Guvern, nemulțumiți că vor trebui să utilizeze case de marcat