Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, noile prevederi îi vizează doar pe deținătorii de patente care fac comerț cu amănuntul, adică vând în piețe, la tarabe, tejghele, chioșcuri etc.
Pentru a activa în baza patentei, o persoană trebuie să demonstreze că este calificată pentru a oferi serviciile respective și să achite o taxă lunară, care variază în funcție de localitate și activitate, cea mai mare fiind de 700 de lei în Chișinău, în domeniul comerțului. Titularii de patente nu sunt obligați să dețină echipamente de casă și de control, nu achită anumite impozite, nu trebuie să prezinte dări de seamă financiare și statistice sau să țină o evidență fiscală și contabilă. Astfel, autoritățile nu puteau să știe exact ce vânzări au cei care activează în bază de patentă, limita anuală a acestora fiind de 300.000 de lei.
Activitatea în bază de patentă:
- Vânzări anuale de maximum 300.000 de lei;
- Achitarea unei taxe lunare de cel mult 700 de lei;
- Fără echipament de casă și de control;
- Fără impozite;
- Fără evidență contabilă și fiscală;
- Fără rapoarte financiare și statistice;
- Achitarea contribuțiilor sociale.
Autoritățile le-au propus încă în 2017 titularilor de patente să treacă la o nouă formă de antreprenoriat și anume la activitatea independentă, însă nu au reușit să-i convingă și au decis să le acorde noi facilități. Astfel, cei care vor alege să adopte această formă juridică de activitate vor putea realiza vânzări anuale de 1,2 milioane de lei, și nu 600.000 de lei cum era până la modificarea legislației. Ei vor trebui să achite un impozit de 1% din veniturile obținute, dar nu mai puțin de 3.000 de lei. Dacă 1% din veniturile obținute pe parcursul unui an sunt mai mici de 3.000 de lei, vor trebui să plătească oricum această sumă.
Comercianții trebuie să păstreze facturile fiscale pentru procurarea mărfurilor. Dacă mărfurile au fost cumpărate de la persoane fizice, acestea trebuie indicate în Registrul de evidență a procurărilor, care va fi prezentat Serviciului Fiscal de Stat la finele anului.
De asemenea, aceștia vor fi scutiți de taxele locale, cum ar fi cele pentru amenajarea teritoriului și pentru unitățile comerciale sau prestări servicii. Ca și deținătorii de patente, ei nu vor trebui să țină evidență contabilă și să prezinte rapoarte către stat, deoarece Serviciul Fiscal de Stat va recepționa datele privind vânzările în timp real. Atât în cazul activității pe bază de patentă, cât și a celei independente, comercianții trebuie să achite contribuții sociale și să cumpere poliță medicală obligatorie. În prezent, sunt circa 2.000 de persoane care își dezvoltă micile afaceri în baza activității independente.
Activitatea economică independentă:
- Vânzări anuale de maximum 1,2 milioane de lei;
- Impozit de 1% din veniturile anuale;
- Obligativitatea deținerii echipamentului de casă și de control;
- Fără evidență contabilă și fiscală;
- Fără rapoarte financiare și statistice;
- Achitarea contribuțiilor sociale.
Cea mai mare schimbare pe care vor s-o aducă autoritățile este să asigure o transparență în ceea ce ține de calitatea mărfurilor și a serviciilor, obligând comercianții să dețină echipamente de casă și de control. Astfel, aceștia vor trebui să procure aparate de casă de tip nou, iar Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) urmează să acorde compensații de până la 10.000 de lei pentru costul acestora. Un proiect cu privire la alocarea acestor compensații a fost prezentat pentru consultări publice.
- Te-ar putea interesa și: Guvernul va compensa o parte din mărimea dobânzilor la creditele luate de agenții economici pentru investiții
Noile modificări vizează aproape 5.000 de titulari de patente pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul. Anterior, reprezentanții acestora, care au purtat discuții cu autoritățile, au spus că nu sunt de acord să dețină aparate de casă. Ei susțin că „patentarii” nu știu cum să le utilizeze, mulți sunt în vârstă și nu se vor descurca cu noile tehnologii și că nu au condiții în piețe pentru a lucra cu aparatul de casă pe timp de ploaie sau pe frig. De asemenea, ei afirmă că au venituri foarte mici, iar folosirea aparatelor de casă le va îngreuna activitatea și vor fi nevoiți să majoreze prețurile.
În replică, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a spus că noile aparate de casă pot funcționa indiferent de condițiile climaterice. „Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă. Asta nu se negociază și nu vom renunța. Orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparat de casă și toți să-și plătească partea corectă din impozite. Este o normalitate”, a scris Alaiba pe Facebook, după ce mai mulți deținători de patente au protestat, săptămâna trecută, la sediul Ministerului Economiei.
În afară de comerț, serviciile care pot fi prestate în R. Moldova în baza patentei sunt foarte diverse, de la construcții și reparații, medicină și cosmetologie până la predarea anumitor discipline sau prestarea serviciilor foto, video, muzicale.