La sfârșitul lunii ianuarie, când Rusia a fost zguduită de un val de proteste provocate de arestarea liderului opoziției Alexei Navalnîi in 17 ianuarie, ministrul rus al educației Serghei Kravțov s-a adresat camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federației, cerând sprijin pentru educația „corespunzătoare” a tineretului.
Your browser doesn’t support HTML5
„Ce se poate face pentru a preveni posibilitatea ca cineva să exercite o influență distructivă asupra copiilor noștri?" – se întreba el în Duma de Stat. Răspunsul nu a întârziat să vină, dar el aduce foarte mult cu o practică a perioadei sovietice.
Pedofili politici – sunt numiți de televiziunea de stat rusă organizatorii protestelor pro-Navalnîi
Întrebările ministrului rus al educației, Serghei Kravțov, au venit în contextul comentariilor oficialilor de stat și al relatărilor din mass-media controlate de Kremlin, care îi arătau, în ciuda lipsei de probe, pe Navalnîi și pe alți organizatori ai protestelor „ademenindu-i” pe minori să participe la proteste anti-guvernamentale. „Pedofili politici” – sunt numiți de televiziunea de stat rusă organizatorii protestelor pro-Navalnîi, iar termenul este preluat de politicienii puterii.
Ministrul Kravțov a anunțat ca răspuns un program numit „Navigatori ai copilăriei”, care își propune să creeze o nouă funcție în școlile rusești, numită „consilier al directorului școlii pentru educație” – sau „comisar” - și care să lucreze cu elevii și cu organizațiile studențești”.
Your browser doesn’t support HTML5
Termenul folosit, „vospitanie", se referă la procesul de creștere și educare a copiilor cu un comportament adecvat pentru integrarea în societatea adultă. Unii observatori consideră inițiativa ca un nou efort de a controla opțiunile politice și civice ale adolescenților. Oficialitățile și canalele oficiale de informație i-au avertizat pe minori să nu participe la demonstrațiile de stradă încă din 2017, când adolescenții s-au numărat printre zecile de mii de ruși care au manifestat după ce Fundația Anticorupție a lui Navalnîi a lansat un videoclip viral care prezenta locuințele luxoase care ar fi deținute sau folosite de premierul de atunci, Dmitri Medvedev.
Analistul politic Konstantin Kalaciov a amintit că - numindu-i pe acești consilieri „comisari” – autoritățile trimit la termenul folosit de Partidul Comunist al URSS pentru funcționarii care asigurau loialitatea și disciplina partidului în armată și la locul de muncă.
„Dacă un fel de comisari politici sau educatori apar în școli și încep să explice copiilor pericolul de a participa la proteste, le va stimula doar interesul pentru astfel de lucruri", consideră el, având exact efectul opus fața de cel dorit de autorități.
Inițiativa se va lansa la nivel național anul viitor, dar ea este deja pusă în aplicare – pentru testare - în 10 regiuni, de la Kaliningrad până la insula Sahalin din Pacific. Inițiativa este aplicată și la Sevastopol din Crimeea, peninsula ucraineană a Mării Negre care a fost confiscată de Rusia în 2014.
### Vezi și... ### Rusia acuzată că rescrie istoria balticilorProiectul este gestionat de Mișcarea Rusă pentru Școli (RDSh), care a fost creată la ordinul președintelui Vladimir Putin în 2015 ca parte a inițiativei sale pentru tineri cu scopul „de formare a personalității pe baza valorilor predominante ale societății rusești".
Mișcarea este condusă de Irina Pleșceva, în vârstă de 33 de ani, care a lucrat anterior pentru Frontul Popular pro-Putin (ONF), pentru administrația regiunii Moscova și pentru mișcarea de tineret pro-Putin, Nashi.
Pleșceva le-a spus corespondenților noștri că planul pentru consilierii școlari nu ar fi un răspuns la protestele masive din Rusia de după condamnarea lui Navalnîi și că el este în faza de testare deja de 6 luni.
În timpul pubertății, copiii sunt interesați de alte lucruri decât de politică
„Am început anul trecut. S-ar putea să vă amintiți că Duma de Stat în luna mai a avut dezbateri despre cum se poate dezvolta educația patriotică și proiectul a fost inițiat atunci. În general, elevii nu sunt foarte interesați de politică", a spus ea. „Dacă te uiți la TikTok, chiar și în ultimele câteva săptămâni, când copiii au fost provocați să meargă la proteste, vezi că copiii de acolo sunt mai interesați de ultimele dansuri sau meme-uri sau cine este îndrăgostit de cine. În timpul pubertății, copiii sunt interesați de alte lucruri decât de politică".
În opinia celei care gestionează acest proiect. noii consilieri „vor trebui să cunoască limbjul și meme-urile copiilor, să urmărească aceleași fluxuri live și filme pe care le vizionează, să asculte muzica pe care o ascultă, să fie activi în social media pentru a înțelege jocurile video și computerizate. Pleșceva a făcut această declarație ziarului Kommersant, afirmând și că adolescenții care au participat la protestele pro Navalnîi „trebuie integrați în proiectele Mișcării”.
Mișcarea intenționează să ofere un adaus de 15.000 de ruble (aproximativ 200 USD) pe lună noilor consilieri, care vor fi recrutați dintre profesori și absolvenți ai institutelor pedagogice. Cei selectați vor trece printr-un program de instruire de 106 ore – un fel de curs scurt. Se așteaptă ca aproximativ 2.500 de consilieri – sau comisari - să treacă prin program în primul an și să înceapă să lucreze în unele dintre cele peste 40.000 de școli din Rusia.
### Vezi și... ### Influența rusă în UE și partidele de dreaptaAnalistul Kalaciov crede că nouă inițiativă ar putea avea însă soarta grupării Nashi, gruparea susținută masiv de Putin, dar care nu mai există, iar mulți dintre activiștii săi sunt acum în opoziție. El a explicat că tinerii au fost dezamăgiți de viitorul care le-a fost descris în culori roz și care nu a fost niciodată realizat.
Svetlana Kacimar este psiholoagă specializată în problemele copiilor și este la fel de sceptică. „Văd că acest proiect este condus de oameni care erau în Nashi”, a declarat ea pentru Europa Liberă. „Dar de îndată ce organizația respectivă nu a mai fost susținută sau nu a primit finanțare, ea a dispărut . Societatea nu a acceptat-o.”
În opinia ei , „copiii noștri nu sunt atât de proști ca să nu înțeleagă că se fac presiuni asupra lor și că sunt împiedicați să ajungă la anumite informații.”
Vsevolod Luhovițky, este șeful organizației profesionale „Profesorul” și el crede că proiectul va eșua probabil, deoarece prea puțini oameni ar fi dispuși să lucreze pentru doar 15.000 de ruble pe lună. „Cred că birocrații noștri vor uita de acest lucru în câteva luni", a spus el.
Potrivit unui sondaj efectuat în timpul demonstrațiilor de masă anti-Putin din 31 ianuarie, mai puțin de 2 la sută dintre participanți aveau sub 18 ani. 66 la sută dintre participanți aveau între 18 și 35 de ani.