Comisia europeană a fost votată miercuri în ședință plenara de parlament, dar nu exista vreun suspans serios ca ansamblul comisiei ar putea sa nu treacă.
Parlamentul nu putea decât sa voteze comisia in bloc, toți cei 27 de comisari, după ce fiecare din ei fusese aprobat de comisiile competente. Noua Comisie Europeană este formată din 12 femei şi 15 bărbaţi.
Cele trei mari grupuri politice: conservatorii din PPE, socialiștii si liberalii din Renew Europe - căzuseră deja de acord asupra compoziției comisiei, după ce fiecare grup obținuse modificări de ultima ora ale anumitor portofolii din partea șefei comisiei Ursula von der Leyen, prima femeie în fruntea Comisiei Europene.
Comisia a trecut cu 461 voturi în favoare, 157 împotrivă si 89 abțineri.
Se știa dinainte ca extrema stânga si cea dreapta aveau sa voteze împotriva.
La fel, euroscepticii din ECR s-au abținut. S-au abținut simbolic, ei nu puteau oricum vota împotrivă, dat fiind ca au un comisar in echipa, polonezul Janusz Wojczechowski, însărcinat cu agricultura.
La fel, s-au abținut de la vot ecologiștii, al patrulea grup ca importanță.
Poziția ecologiștilor este delicata. Pe de o parte, si ei au un comisar, pe lituanianul Virginijus Sinkevicius, însărcinat cu mediul înconjurător. Pe de alta, Ecologiștii simt ca parte din temele lor tradiționale au fost confiscate si deturnate, puternicul vicepreședinte al comisiei, socialistul olandez Frans Timmermans fiind însărcinat cu implementarea agendei verzi, marele Green Deal al comisiei.
### Vezi și... ### UE a oferit Moldovei, din iulie și până acum, peste 73 de milioane de euro pentru continuarea reformelor
Mai surprinzătoare a putut părea abținerea deputaților socialiști francezi, care au făcut cunoscut dinainte ca nu vor sa dea un cec în alb șefei comisiei astfel încât ea sa fie in permanenta conștienta ca depinde de parlament, spre deosebire de predecesorul ei Jean Claude Juncker. Parlamentul se răzbuna astfel pentru faptul ca i s-a luat dreptul greu câștigat anterior de a numi președintele comisiei europene, apariția surpriza a Ursulei von der Leyen fiind doar fructul unui aranjament între Macron si Merkel.
Cu toate astea, socialiștii francezi nu ar fi putut în nici un caz sa voteze împotriva comisiei, dat fiind ca o treime din membrii colegiul de comisari, începând cu Timmermans, provin din grupul lor.
Your browser doesn’t support HTML5
Comisia își va începe mandatul pe 1 decembrie, însă parlamentul a asigurat că va menține un control asupra activității ei mult mai mare decât în trecut.
Dintre români, Adina Vălean a votat pentru ea însăși (fiind europarlamentară încă, a votat pentru Comisia în care ea va fi membru), iar Maria Grapini și Chris Terheș s-au abținut de la vot.
Într-atât de lipsit de surprize a fost votul de azi al Comisiei în Parlament, încât cotidianul Die Zeit, în Germania, publicase marți 26 tribuna unui umorist, Martin Sonneborn, care scria că șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis și a tot dorit să obțină paritatea bărbați-femei, căutând să impună o cotă, dar că ea ar fi făcut mai bine să propună o cotă pentru comisari fără cazier și milionari fără conflicte de interese.
Principala țintă a ironiei rămâne comisarul francez Thierry Breton, cel care va avea în sarcină industria, digitalul și piața internă. In cazul lui Breton, CEO al multinaționalei de servicii digitale Atos, problema principală ar fi aceea că el este presupus a conduce în viitor sectoarele în care a lucrat până acum în privat. Thierry Breton prezintă astfel un profil hibrid, între politică și afaceri, după ce a fost și ministrul economiei, dar și CEO al Thomson și France Télécom.
Actualmente, el e CEO al marii companii Atos din 2009, “întreprindere care a primit zeci de milioane de euro în subvenții și contracte cu UE în ultimii ani”, cum protesta la auzul numirii lui eurodeputata franceză de extrema stângă Manon Aubry.
Viitorul comisar european Thierry Breton mai este președintele comitetului plăților de la Carrefour, președinte de onoare al marii firme Thomson, membru al consiliului consultativ al Bank of America, președintele consiliului de administrație de la Wordline, administrator al asociației școlilor din Alsacia și altele și are acțiuni în firma senegaleză de telefonie Sonatel, el posedând și cetățenia Senegalului. E limpede că Thierry Breton ar putea umple el singur cota milionarilor. Averea lui e estimată la circa 200 milioane euro, așa încât e limpede că el nu își dorește funcția de comisar european pentru bani.