Comisia Europeană prezintă planul de susținere a economiilor intrate în recesiune

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Bruxelles, aprilie 2020.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri planul Uniunii Europene de susținere a economiilor, lovite puternic de pandemia de coronavirus, care include inițiativa franco-germană de săptămâna trecută: o propunere fără precedent ca UE să facă un împrumut de 500 de milioane de euro pe piețele financiare internaționale, bani care să fie redistribuiți sub formă de subvenții țărilor și regiunilor cele mai afectate economic de pandemie.

### Vezi și... ### Covid-19: Franța și Germania investesc miliarde în salvarea marilor companii naționale

Există deja și o contrapropunere a unui grup de țări europene, conduse de Austria.

Între subvenții (propunerea franco-germană) și credite (contrapropunerea austriacă), von der Leyen va prezenta un compromis: 750 de miliarde de euro pentru redresarea economiilor din UE; 500 de miliarde ca subvenții si 250 de miliarde sub sub formă de credite, relatează Politico.eu, citând surse apropiate de Comisia Europeană.

Planul prezentat miercuri de Ursula von de Leyen va include un nou proiect de buget pentru perioada 2021 – 2027 și planul de redresare economică. Acesta trebuie să țină cont și de prioritatea inițială a noii Comisii, și anume diminuarea sau încetinirea schimbărilor climatice prin Acordul Verde European.

### Vezi și... ### Planul germano-francez de salvare a Europei, dincolo de tabuuri

Dalia Grybauskaite, fosta președintă a Lituaniei, remarca într-un comentariu pentru The Guardian că planul franco-german constituie „pas inevitabil” pentru UE, dată fiind amploarea actualului șoc economic. „Ne apropiem de o uniune fiscală, iar asta înseamnă o adâncire a integrării europene”, a declarat ea pentru The Guardian.