Comisia pre-vetting a emis încă două decizii. Un candidat a promovat evaluarea, altul a fost respins

Membrii Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel și Tatiana Răducanu.

În cursa pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a mai apărut un candidat, care a primit undă verde de la comisia pre-vetting. De asemenea, un procuror a fost exclus din cursă.

Candidata desemnată de Academia de Științe a Moldovei, Rodica Ciobanu a promovat evaluarea integrității, anunță comisia pre-vetting. Ea a fost audiată pe 25 mai iar discuția a durat mai mult de o oră. Candidata a fost întrebată despre mai multe zeci de euro pe care soțul ei le-a primit de la mama lui. Pe parcurs, candidata a fost întrebată despre mai multe zeci de euro pe care soțul ei le-a primit de la mama lui.

### Vezi și... ### Bătălia pentru CSP (V): Conturi nedeclarate, scrisoare secretă de la SIS și 73.000 de euro transferuri de la soacră

Comisia l-a exclus din condurs pe procurorul Anatolie Gîrbu. El a fost unicul candidat care a refuzat să participle la audiereile publice. El are la dispoziție 48 de ore ca să decidă dacă permite comisiei să facă publică decizia motivată cu privire la descalificarea sa. De asemenea, el poate să conteste decizia comisiei la Curtea Supremă de Justiție. Candidatul poate depune contestația în timp de cinci zile.

Astfel, Gîrbu este al patrulea procuror, care nu a promovat pre-vettingul. Săptămîna trecută comisia a descalificat procurorii: Сristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Gheorghe Borș. Toți trei au refuzat ca temeiurile în baza cărora au fost adoptate deciziile de nepromovare să fie făcute publice.
În afară de Rodica Ciobanu, a promovat pre-vetting-ul și procurorul Dumitru Obadă. Opt candidați sunt în așteptarea deciziilor comisiei.

Procurorii candidează la cinci locuri în CSP, un organism-cheie care decide, între altele, cine și ce funcție obține în procuratură, cine este promovat sau demis. Noul CSP va avea în total 10 membri, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament în prima lectură. Patru membri non-procurori ai CSP sunt numiți de instituții politice ca Președinția, Parlamentul și Guvernul, pentru a se evita conducerea corporativă a breslei.

În ceea ce-i privește pe candidații-procurori, aceștia participă la alegeri organizate de Adunarea Generală a Procurorilor, dar trebuie să treacă mai întâi cu bine de pre-vetting și să arate că și-au dobândit averile legal.