Linkuri accesibilitate

Un al treilea procuror a picat pre-vetting-ul 


Procurorul Gheorghe Borș.
Procurorul Gheorghe Borș.

Comisia pre-vetting a mai exclus un candidat din cursa pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Este a treia decizie de nepromovare anunțată săptămâna aceasta.

Potrivit unui comunicat al comisiei pre-vetting, procurorul Gheorghe Borș de la Procuratura Generală nu a promovat evaluarea întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia motivată va fi publicată doar cu permisiunea candidatului. De asemenea, el are la dispoziție cinic zile pentru a depune o contestație la Curtea Supremă de Justiție.

Gheorghe Borș a fost audiat de comisia pre-vetting pe 27 aprilie, iar convorbirea a durat o oră și 15 minute. Principalele subiecte au fost cumpărarea unui apartament în 2012 și obținerea unui teren gratuit la Hânceşti. O parte din banii necesari a fost împrumutată de la socrul său. În total, potrivit estimărilor comisiei, imobilele au costat 189.000 de lei. În 2013, familia Borș a luat un împrumut de 160.000 de lei de la bancă pentru renovarea apartamentului și returnarea banilor împrumutați de la socru.

Potrivit lui Borș, socrul său i-a încredințat pentru păstrare banii trimiși din străinătate de sora soției sale. Motivul ținea de securitate – Gheorghe Borș avea un seif. Procurorul a precizat că a decis să folosească banii rudelor din motiv că nicio bancă din Hânceşti nu a vrut să-i dea un credit până când nu va avea un imobil propriu ca să-l pună în gaj.

Luni, 5 iunie, comisia pre-vetting a descalificat primii doi procurori: Vitalie Codreanu și Cristina Gladov. Ambii lucrează la Procuratura Anticorupție. Ei au refuzat ca deciziile de evaluare să fie publicate pe site-ul comisiei.

Până în prezent, din cei 12 procurori audiați de comisia pre-vetting, doar unul a primit undă verde de la comisia pre-vetting. Trei au fost excluși din cursă, iar ceilalți opt procurori audiați de comisia pre-vetting așteaptă deciziile. Pe lista de așteptare mai este un procuror care a refuzat să participe la audierile publice și o reprezentantă ai societății civile, delegată de Academia de Științe a Moldovei.

Procurorii candidează la cinci locuri în CSP, un organism-cheie care decide, între altele, cine și ce funcție obține în procuratură, cine este promovat sau demis. Noul CSP va avea în total 10 membri, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament în prima lectură. Patru membri non-procurori ai CSP sunt numiți de instituții politice ca Președinția, Parlamentul și Guvernul, pentru a se evita conducerea corporativă a breslei.

În ceea ce-i privește pe candidații-procurori, aceștia participă la alegeri organizate de Adunarea Generală a Procurorilor, dar trebuie să treacă mai întâi cu bine de pre-vetting și să arate că și-au dobândit averile legal.

Pre-vetting și vetting în justiția moldoveană

Pre-vetting este o procedură specială de verificare a candidaților la funcții în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, realizată de Comisia pre-vetting.

Compusă din trei experți naționali și trei experți internaționali, Comisia pre-vetting poate verifica veniturile și cheltuielile din ultimii 15 ani ale candidaților, dar și felul în care aceștia au respectat normele deontologice. De asemenea, pot fi verificate rudele candidaților.

Comisia a verificat inițial candidații la funcțiile de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), un efort care s-a încheiat în martie 2023. Din cei 28 de judecători înscriși inițial la concursul pentru CSM, cinci și-au retras candidaturile, 18 au fost descalificați și numai cinci au promovat în final evaluarea. Din 12 candidați non-judecători, au promovat evaluarea doar trei. Verificarea candidaților la funcții în CSP era în curs de desfășurare la începutul lunii mai 2023.

După ce formează noile organe de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, autoritățile intenționează să supună unor evaluări asemănătoare (numite „vetting”) întregul corp al judecătorilor și procurorilor.

„Vetting-ul” urmează să înceapă cu judecătorii actuali ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și pe candidații la funcții în CSJ. O lege care descrie această procedură a intrat în vigoare pe 6 aprilie 2023. Următorii în rând pentru „vetting” ar fi judecătorii instanțelor de apel și procurorii din procuraturile specializate.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG