Linkuri accesibilitate

Doi procurori au picat pre-vetting-ul


Procurorii Cristina Gladcov și Vitalie Codreanu.
Procurorii Cristina Gladcov și Vitalie Codreanu.

Comisia pre-vetting a descalificat primii doi candidați din cursa pentru fotoliile de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Procurorii Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov urmează să decidă dacă vor permite comisiei să publice deciziile motivate.

Pe 5 iunie, comisia pre-vetting a anunțat că procurorii Codreanu și Gladcov nu au promovat evaluarea integrității. Cei doi au la dispoziție cinci zile pentru a contesta deciziile comisiei la Curtea Supremă de Justiție.

Comisia pre-vetting a precizat că, fără acordul candidaților, nu poate dezvălui motivele descalificării.

Vitalie Codreanu a fost audiat de comisie pe 21 aprilie. Audierea lui a durat două ore și jumătate, iar cea mai mare parte a timpului a fost consacrată discuției despre modul în care familia procurorului a privatizat un apartament din Chișinău, cu o suprafață de 49 de metri pătrați. Proprietara apartamentului decedase în 1994. Nimeni nu a oficializat vreodată acte de moștenire a locuinței, așa încât, atunci când a aflat despre caz de la o cunoștință, procurorul a cerut și a obținut în instanță, în 2014, ca Primăria capitalei să-i repartizeze apartamentul.

Audierea Cristinei Gladcov au avut loc pe 28 aprilie, a durat aproape trei ore și a fost cea mai îndelungată. Tranzacțiile cu un camion MAN au generat cele mai multe întrebări: soțul procuroarei a cumpărat vehiculul în 2017, cu 10.000 de lei, și l-a vândut în 2021, cu 220.000 de lei. Procuroarea a afirmat că, atunci când soțul ei a cumpărat camionul, acesta era gajat la o bancă.

Inițial, în concursul pentru CSP s-au înscris 17 procurori. Trei s-au retras apoi, iar al patrulea a fost descalificat pentru că nu și-a prezentat la timp declarația de avere. Din cei 14 procurori rămași în concurs, 13 au fost audiați în perioada 22 aprilie-29 mai. Un candidat a refuzat să participe la audierile publice, solicitând să fie evaluat în baza materialelor acumulate de comisie.

Pe 3 mai, comisia pre-vetting a anunțat că unul dintre ei, procurorul Dumitru Obadă, a trecut evaluarea. Ceilalți așteaptă deciziile comisiei.

Pre-vetting și vetting în justiția moldoveană

Pre-vetting este o procedură specială de verificare a candidaților la funcții în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, realizată de Comisia pre-vetting.

Compusă din trei experți naționali și trei experți internaționali, Comisia pre-vetting poate verifica veniturile și cheltuielile din ultimii 15 ani ale candidaților, dar și felul în care aceștia au respectat normele deontologice. De asemenea, pot fi verificate rudele candidaților.

Comisia a verificat inițial candidații la funcțiile de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), un efort care s-a încheiat în martie 2023. Din cei 28 de judecători înscriși inițial la concursul pentru CSM, cinci și-au retras candidaturile, 18 au fost descalificați și numai cinci au promovat în final evaluarea. Din 12 candidați non-judecători, au promovat evaluarea doar trei. Verificarea candidaților la funcții în CSP era în curs de desfășurare la începutul lunii mai 2023.

După ce formează noile organe de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, autoritățile intenționează să supună unor evaluări asemănătoare (numite „vetting”) întregul corp al judecătorilor și procurorilor.

„Vetting-ul” urmează să înceapă cu judecătorii actuali ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și pe candidații la funcții în CSJ. O lege care descrie această procedură a intrat în vigoare pe 6 aprilie 2023. Următorii în rând pentru „vetting” ar fi judecătorii instanțelor de apel și procurorii din procuraturile specializate.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG